ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Apă fără Plastic

Project Area: Ecologie și protecția mediului

Proiectul ”Apă fără plastic” este desfășurat de Asociația Mai Bine în parteneriat cu Apa Vital și Agenția de Protecție a Mediului în perioada iulie 2014 - ianuarie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.


Unde vrem să ajungem:

Ne dorim ca publicul, o dată informat despre efectul negativ al utilizării apei ambalate în plastic, să renunțe la acest obicei dăunător. Suntem conștienți că o asemenea schimbare nu este simplă și nu se întâmplă peste noapte. De aceea, alături de comunitate și de viitorii parteneri vrem:
• să găsim alternative ușor de implementat, necostisitoare și nedăunătoare pentru consumatori și mediu.
• să convingem împreună pe cei care au puterea de a acționa să ne ofere o apă de calitate, ieftină și la îndemână.
• să găsim soluții pentru a păstra și transporta apă în ambalaje prietenoase cu mediul și accesibile publicului larg.

Dacă reușim, nu va mai fi nevoie să cumpărăm apă îmbuteliată în plastic. 

FIRESC  TE POȚI ÎNTREBA: EXISTĂ ȘI APĂ CU PLASTIC?

Da. Este chiar apa îmbuteliată în bine-cunoscutele PET-uri, apa pe care o cumperi zi de zi. Este apa din lacuri și râuri în care plutesc adevărate insule din PET-uri, multe chiar ambalaje tot pentru apă.

Ce înseamnă apă fără plastic?

Înseamnă surse de apă curate, nepoluate de PET-uri și alte ambalaje de plastic. Înseamnă apă care nu este îmbuteliată în PET și care nu devine un pericol pentru mediu și, în final, pentru noi.

A cumpăra apă în PET pare un gest inofensiv. Însă toate aceste ambalaje cumpărate zi de zi se adună în jurul nostru și amenința să ne sufoce.

Ce putem face?

Cercetările și exemplele altor comunități ne-au arătat că un prim pas este schimbarea unui obicei de consum dăunător. Mai ales pentru că avem o alternativă viabilă, la îndemână, de care mulți au uitat: apa de la robinet.

Avantaje:

  • Nu generează deșeuri care poluează.
  • Apa de la robinet este o apă „vie”, care circulă continuu și nu reprezintă un mediu prielnic pentru dezvoltarea anumitor categorii de bacterii care ne pot afecta sănătatea.
  • Nu conține bacterii pentru că este tratată cu o concentrație de clor sigură pentru sănătate și reglementată prin norme europene.
  • Apa de la robinet este constant verificată și monitorizată pentru a se încadra în normele de calitate și siguranță impuse de Direcția de Sănătate Publică și de organismele europene.
  • Nu costă mult.
  • Este la îndemână.

www.apafaraplastic.ro