ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Ce vrem?

Să construim Legumești, adică o seră ecologică unde vom planta şi ulterior vom împărţi seminţe naturale, tradiţionale, precum şi seminţe ale cunoaşterii.

Pentru ce?

Vrem să învățăm cum se transformă semințele în legume, cum se modelează pământul într-o construcție naturală și cum se [re]conectează oamenii care aspiră către o lume mai bună. 

Cum?

Împreună! Fiecare dintre noi are potențialul de a face multe lucruri, însă atunci când ne unim forțele putem [re]descoperi și [re]dobândi încrederea și puterea pe care le avem, la nivel individual și comunitar.      

Când?

O schimbare care contează, durează! Ne-am făcut însă temele din start și pășim cu încredere pe drumul pe care l-am trasat: 

Etapa 1: Sădești Legumești  [ianuarie – aprilie 2016]

Derulăm o campanie de strângere de fonduri în comunitatea locală și globală pentru a aduna banii necesari pentru ca ideea noastră să prindă rădăcini și să crească. Suma minimă de care avem nevoie este de 7000 Euro, iar cei care ne vor sprijini, recompense vor primi.

Etapa 2: Crești Legumești [aprilie – august 2016]

Vom lucra cu materiale naturale [cob, pământ] și recuperate [paleți, sticle] pentru a avea un impact minim asupra mediului, dar și cu ceva materii prime convenționale [lemn, fier] pentru a asigura durabilitatea și eficiența structurii. Vom implica experți, însă sera o vom clădi chiar noi, împreună cu voluntari pasionați de construitul natural, vioi.   

Etapa 3: Trăiești Legumești [din septembrie 2016, tot înainte..) 

Vom sădi semințe naturale, tradiționale, vom observa cum se dezvoltă ele toate și vom avea grijă de plante până la maturitate, vom culege roadele și vom scoate semințele pentru a le împărți și refolosi, întocmai cum natura și-ar dori! Vom invita părinți și studenți, vom aduce și ne vom face noi prieteni, pe lângă hârleți, și vom învăța împreună, prin activități specifice, extrase din cutumă, cum nimic nu se pierde, totul se transformă, pentru ca la final să împărțim roadele într-o echitabilă formă.     

De ce?

Construirea unei sere ecologice reprezintă pentru noi o etapă firească în misiunea asociației Mai Bine, care presupune identificarea și implementarea unor soluții locale pentru ameliorarea unor probeme globale. Credem și investim în alternative viabile și durabile, care pot fi multiplicate și de alți iubitori de natură, fie că locuiesc în mediul rural ori în mediul urban, întrucât știm că prin astfel de inițiative „de la firul ierbii” putem contribui concret și într-un mod semnificativ la schimbarea către o lume mai bună.  

1. Conservarea semințelor tradiționale

Agricultura are un rol esențial în supraviețuirea speciei noastre, însă modul în care guvernele și marii producători agricoli au înțeles să folosească pământul și resursele aferente creează dezechilibre majore în ecosisteme din întreaga lume și contribuie în mod semnificativ la schimbările climatice. Prin construirea serei „Legumești”, ne raliem la o mișcare care își propune să pună în valoare biodiversitatea, respectiv să prezerve și să multiplice semințele tradiționale, care sunt în pericol de a dispărea ca urmare a practicării monoculturii la scară largă. Vom folosi doar semințe naturale, specifice regiunii geografice în care ne situăm, iar după ce vom culege primele roade, vom împărți în mod gratuit semințe celor care doresc să planteze soiuri locale de legume și plante aromatice. 

2. Grijă față de natură

Într-o lume preocupată de mai multe lucruri, noi înțelegem să facem lucrurile mai bine! Acest lucru înseamnă că, pe lângă produsele pe care le vom crește în mod natural, și construcția în sine va fi una ecologică. Vom urmări ca amprenta de carbon a serei să fie cât mai mică, drept pentru care vom folosi materiale naturale – piatră, pământ, cob – și materiale recuperate – paleți, sticle –, respectiv vom îngloba diferite tehnici care au drept scop micșorarea impactului asupra mediului, cum ar fi compostarea și captarea apei de ploaie.  

3. Accesibilitate

Sera ecologică „Legumești” va fi construită în comuna Rediu (aprox. 3.5 km. de la rondul din capăt Păcurari), într-o zonă ferită de traficul intens din oraș și noxele aferente, însă suficient de aproape pentru a putea ajunge folosind bicicleta, transportul în public și/sau mergând pe jos. Am optat pentru această variantă pentru a oferi locuitorilor municipiului Iași, comunitatea căreia ne adresăm în mod direct și ai căror membri dorim să îi implicăm în toate etapele proiectului, oportunitatea de a ieși din mediul urban sufocant într-o zonă accesibilă pentru toată lumea.  

 

Informații suplimentare vom oferi atunci când lansăm apelul pentru donații, adică în [foarte] curând!