ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Make Fruit Fair Everywhere!

Training pentru activiști și lucrători de tineret  

Vino alături de noi pentru a înțelege mai bine ce înseamnă comerțul echitabil, ce principii înglobează și cum poți deveni chiar tu un promotor activ pentru drepturile oamenilor și ale naturii din zone diferite ale lumii, prin intermediul unor activități pe care le poți face la tine în comunitate.

 

Cui i se adresează

În zilele de 16 și 17 septembrie 2016, la Iași, va avea loc trainingul „Make Fruit Fair, Everywhere!”, organizat de asociația Mai Bine, care se adresează activiștilor și lucrătorilor de tineret din domeniile protecției mediului, economiei sociale și solidare, comerțului echitabil, drepturile omului, precum și alți actori care pot și doresc să multiplice informațiile pe care le vor primi în cadrul activităților la care vor participa.

 

Scopul trainingului

Trainingul „Make Fruit Fair, Everywhere!” este realizat cu scopul de a oferi participanților instrumentele necesare cu care să multiplice mesajul campaniei Make Fruit Fair: Muncă decentă; Lanțuri de aprovizionare echitabile; Dezvoltare sustenabilă.

 

Ce ce vei pleca

Pe parcursul celor două zile de training vom discuta despre principiile comerțului echitabil (fair trade), sistemul de certificare Fairtrade și modul prin care putem contribui la dezvoltarea unor mecanisme prin care drepturile muncitorilor sunt respectate, respectiv impactul asupra mediului înconjurător este ameliorat.

Pe lângă informații despre comerțul echitabil și campania Make Fruit Fair, vei avea posibilitatea de a-ți însuși cunoștințe de advocacy și despre cum poți să te implici activ în comunitatea ta, pe diferite niveluri și prin mulltiple mijloace, astfel încât să poți crea o schimbare pozitivă și de durată.

 

Costuri

Trainingul este gratuit pentru toți participanții. Pentru cei care vor fi selectați și vor veni din afara Iașului, transportul și cazarea (pentru cel mult două nopți) vor putea fi decontate, însă doar pe baza unor documente justificative (ex.: bilete de tren/autobuz, factură de la hotel). Pentru locuitorii din Iași, există posibilitatea de a fi decontate biletele de transport în comun.   

 

Cum poți participa?

Completează acest formular până cel târziu duminică, 4 septembrie. Doar persoanele selectate vor fi contactate pentru a le transmite agenda și detalii suplimentare cu privire la organizarea atelierului. Pentru orice întrebări suplimentare sau neclarități, scrieți-ne pe [email protected] 

 

Criterii de selecție

Justificarea motivației de a participa la curs

Posibilitatea de a multiplica informațiile primite

Asigurarea unui număr mare de organizații/grupuri informale

 

Traineri:

Anca Elena Gheorghică este co-fondatoare și președinte executiv al asociației Mai Bine. Cu studii în Spania și Belgia și mobilități de cercetare în Ghana și Finlanda, Anca este doctor în economie, specializată în economie ecologică și socială, și expert în ecologie umană. Implicarea ei ca actor al schimbării în comunitatea locală a plecat de la încrederea că există un potențial semnificativ de schimbare în mai bine, care merită valorificat. 

Alexandru Bodnar este coordonatorul proiectului Make Fruit Fair și un membru activ al asociației de peste 6 ani de zile. A studiat psihologia, ceea ce l-a determinat să considere mult mai valoroase experiențele decât orice diplomă pe care a căpătat-o de-a lungul timpului. A devenit un activist pentru drepturile naturii și a animalelor, inclusiv a oamenilor, pentru că a înțeles interdependența în ceea ce privește diferite cauze și diverse forme de viață.

  

Make Fruit Fair! reunește nouăsprezece organizații din Europa, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, și este coordonată de Oxfam Germania cu scopul de a îmbunătăți traiul și condițiile de muncă a sute de mii de oameni care cresc, recoltează și împachetează fructele tropicale pe care noi le cumpărăm din piețe și magazine în fiecare zi.

 

Această activitate a fost realizată cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestei activități intră în responsabilitatea asociației Mai Bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.