ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Asociația Mai Bine este membră a consorțiului internațional Make Fruit Fair!. Acesta este alcătuit din 19 organizații din toată Europa și un număr semnificativ de colaboratori din Ecuador, Costa Rica, Camerun și Insulele Windward.

 

De prea multe ori, aducerea unei contribuții pozitive la dezvoltarea internațională poate fi dificilă și greu de atins. Dar un proiect finanțat de Programul de Creștere a Gradului de Educare și Conștientizare pentru Dezvoltare permite cumpărătorilor europeni să facă alegeri simple și informate care au îmbunătățit viața nenumăratelor persoane din țările în curs de dezvoltare.


“Campania “Make fruit fair!” a avut un impact important în Costa Rica și a generat schimbări pozitive", a declarat Eva Carazo de la Universitatea din Costa Rica. "Aceasta ne-a ajutat să conștientizăm condițiile de muncă și aspectele de mediu. Este foarte important pentru noi să știm că avem aliați în Europa ".

 

Make Fruit Fair! susține lanțurile de aprovizionare globale echitabile și durabile pentru fructele tropicale, în special bananele și ananasul. Cu finanțare din Programul DEAR al Comisiei Europene, Make Fruit Fair! a angajat zeci de mii de consumatori europeni în obiectivul lor pentru schimbare ce a durat trei ani.

 

Make-Fruit Fair! a obținut rezultate în două moduri: în primul rând, informând consumatorii din Europa cu privire la costul uman și de mediu al fructelor tropicale ieftine și încurajându-i să-și schimbe obiceiurile de achiziționare. Prin alegerea bananelor ecologice și echitabile, față de cumpărarea unor fructe mai ieftine, cumpărătorii spun producătorilor că sănătatea lucrătorilor de pe plantațiile de banane, drepturile lor de muncă și mediul înconjurător își merită costul.

 

Cea de-a doua cale este vizarea unor supermarketuri puternice - aruncând o privire asupra modului în care supermarketurile abuzează de puterea lor de piață prin forțarea unei scăderi drastice a prețurilor plătite producătorilor, în măsura în care lucrătorii de pe plantații din Costa Rica sau Ecuador ar putea lucra 12 ore pe zi salariul primit fiind tot insuficient vieții cotidiene, nevoilor de bază.

 

"Supermarketurile sunt ținta noastră principală", a declarat Mirjam Hägele de la Oxfam Germania și Coordonator Internațional pentru proiectul Make Fruit Fair!."Comercianții au o  putere suficient de mare încât pot să dicteze prețurile, standardele și să pună în aplicare restricții asupra furnizorilor - chiar trimit bananele înapoi în detrimentul furnizorului - dacă bananele nu îndeplinesc indicatorii proprii".

 

Combinația dintre acțiunea consumatorilor în Uniunea Europeană și acțiunile muncitorilor și ale altor persoane din Costa Rica, de exemplu, a condus la condiții de muncă mai bune și mai durabile pe plantațiile vizate de Make Fruit Fair!. Cercetările sugerează că utilizarea lucrătorilor subcontractați a scăzut de la 75% din forța de muncă la aproape 25%. Acest lucru este important, deoarece lucrătorii subcontractați sunt mai puțin reglementați decât cei angajați direct de către proprietarul plantațiilor și astfel sunt mai vulnerabili la abuzuri.

 

În mod similar a scăzut și pulverizarea aeriană a pesticidelor toxice ce avea loc în plantațiile de banane din Ecuador. În timp ce lucrătorii slab plătiți se aflau încă în câmp, făceau duș cu chimicale. Intervenția Make Fruit Fair! a determinat o reorganizare și, în unele plantații, această practică a încetat cu totul,  lucrătorii purtând haine de protecție, care, de asemenea, lipseau.

 

Make-Fruit Fair! s-a adresat cu succes publicului țintă, încurajând mai mult de 172000 de cetățeni europeni să întreprindă diferite tipuri de acțiuni, cum ar fi semnarea unei petiții. Organizatorii proiectului sunt încrezători că până la sfârșitul anului 2018, aproximativ 2 milioane de europeni vor intra în contact cu campania.

 

Alasdhair Collins, consultant în evaluarea DP și evaluatorul extern pentru Make Fruit Fair!, spune că succesul proiectului este remarcabil.

 

"Este foarte neobișnuit să vorbim despre impact în această etapă a unui proiect", a declarat dl Collins. Că am reușit să vedem schimbări la fața locului după 18 luni de la lansarea proiectului este absolut uimitor".

 

Lecții învățate:

Evaluatorii atribuie succesul:

  • un mesaj explicit pentru consumatori cu imagini și design concis
  • concluzii concise pentru îmbunătățirea situației: cumpărați prin comerțul echitabil și produsele ecologice care protejează mediul, lucrătorii de pe plantație și condițiile în care lucrează;
  • cercetarea calitativă a obiceiurilor de cumpărare și comercializare a supermarketurilor, inclusiv prin apelarea la oameni pentru a identifica plantațiile care furnizează anumite supermarketuri din Europa;
  • cercetarea primară a salariilor, condițiilor și sănătății lucrătorilor;
  • o țintă bine gândită, pornind de la un supermarket și având ca scop schimbarea condițiilor sale de cumpărare, care devine model pentru alte supermarketuri;
  • o campanie bine organizată, cu o largă acoperire, care implică europenii din întreaga UE.

 

Cum se leagă acest proiect de programul de educație pentru dezvoltare și sensibilizare (DEAR) al UE?

Începând cu sfârșitul anilor 1970, UE, apoi CEE, a oferit organizațiilor societății civile și autorităților locale posibilitatea de a propune proiecte care să contribuie la conștientizarea și înțelegerea publică a UE și la implicarea în subiecte legate de dezvoltare. Puteți afla mai multe în acest videoclip.

Organizate în apeluri de proiecte, organizațiile și autoritățile interesate din UE propun proiecte care evidențiază anumite teme sau abordări care țin de preocupările și interesele UE în domeniul cooperării pentru dezvoltare, inclusiv Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). În cazul proiectului Make Fruit Fair!, aceste preocupări se referă, printre altele, la SDG8: "promovarea unei creșteri economice incluzive și durabile, a angajărilor etice și productive și a muncii decente pentru toți".

Proiectele care sunt susținute de programul DEAR sunt selectate pe baza diferitelor criterii de calitate. Fiecare proiect care primește cofinanțare este implementat într-o gamă largă de state membre ale Uniunii Europene. În contextul intențiilor bune ale UE (creșterea gradului de conștientizare și înțelegerea problemelor critice de dezvoltare globală și oferirea de oportunități pentru implicarea cetățenilor europeni în eforturile de dezvoltare), conținutul și procesul exact al fiecărui proiect DEAR este responsabilitatea organizatorilor și nu a UE.

 

Acest articol a fost scris de către Echipa de asistență DEAR pentru a furniza informații despre un proiect care primește sprijinul Comisiei Europene prin programul DEAR. Articolul nu trebuie interpretat ca fiind viziunea oficială a Comisiei sau a oricărei alte organizații.