ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Fyffes – abuzuri serioase ale drepturilor salariaților în Costa Rica și Honduras

 

În ultimul an BananaLink, membru al consorțiului de 25 de organizații MakeFruitFair!, a adunat dovezi ale abuzurilor serioase de încălcare a normelor de protecție a muncii la unele filiale Fyffes. La ANEXCO din Costa Rica, Suragroh și Melon Export SA din Honduras forța de muncă este formată preponderent din femei, dependente de munca sezonieră, făcându-le extrem de vulnerabile. Abuzurile includ: neplata salariului minim pe economie și asigurărilor sociale; expunerea muncitorilor la agro-chimicale periculoase; amenințări, hărțuiri, demiterea membrilor de sindicat și blocarea negocierilor colective.

 

„Nu au contribuit niciodată la fondul asigurărilor sociale și acum nu voi avea posibilitatea să mă pensionez sau să mă odihnesc, în sfârșit, după atâția ani petrecuți pe plantații. Trebuie să continui să caut de muncă pentru a supraviețui” – Maria Gomez (65) a lucrat aproape 30 de ani ca supraveghetor la Melon Export SA.

 

În cazul Suragroh, Fyffes a fost acuzat de încălcarea Codului de bază al Regatului Unit privind Inițiativa pentru Comerțul Etic întrucât nu a respectat drepturile uniunilor sindicale și plata salariilor decente, dar și pentru că a refuzat să participe la negocierile locale pentru a îndrepta aceste aspecte. Inspectoratul de muncă din Honduras a descoperit că nu erau plătite salariul minim pe economie și alte beneficii legale. În plus, un raport din 2015 al Departamentului SUA pentru muncă a confirmat acuzațiile de neplată a salariului minim de către Suragroh, alături de o listă lungă de alte încălcări.

 

Muncitorilor li se cere să își procure propriul echipament de muncă, precum sape, macete și papuci, al cărui cost poate fi egal cu venitul pe întreaga săptămână.

 

De asemenea, muncitorii sunt expuși la chimicale periculoase. Ca rezultat mulți ajung să se plângă de dureri de cap, amețeli și febră, o problemă e, însă, și lipsa informațiilor despre pericolele expunerii la chimicale. În decembrie 2015, aproape 100 de femei au fost intoxicate cu otravă, dintre care 14 au fost spitalizate, după ce au fost puse la muncă în direcția bătăii vântului, în timp ce se împrăștiau ierbicide și clor pe un lot de pământ alăturat.

 

Între timp, la ANEXCO, dialogul facilitat de Ministerul Muncii din Costa Rica a eșuat în oferirea unui spațiu unde uniunile locale să poată negocia cu managementul ANEXCO și Fyffes, iar uniunile sindicale locale se plâng de nerespectarea standardelor de muncă fundamentale prevăzute de legislația din Costa Rica.

 

Ambele cazuri ilustrează clar că Fyffes încalcă și Liniile directoare OCDE pentru întreprinderile multinaționale pentru că nu respectă „dreptul angajaților să fie reprezentați de către sindicate”.

 

„Am rămas însărcinară și ei nu permit asta.” – Maris Suyapa Gomez, concediată după ce a lucrat pentru Suragroh timp de cincisprezece ani.

 

Este timpul să își asume responsabilitatea

 

Compania nu și-a asumat responsabilitatea nici în Costa Rica, nici în Honduras, în ciuda afirmației de pe site-ul Fyffes: „dacă ceva nu funcționează, schimbăm modul în care îl facem”.

 

Nicio companie, în special una care pretinde să respecte Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului, nu trebuie să beneficieze de pe urma abuzurile îngrozitoare suferite de cei care se află la baza lanțului său de aprovizionare.

 

 Noi solicităm ca Fyffes să se asigure că managementul plantației locale

• încetează să mai discrimineze membrii uniunii sindicale de la ANEXCO (Costa Rica) și Suragroh (Honduras)

• recunoaște sindicatele de la ANEXCO (Costa Rica) și Suragroh (Honduras) și ia parte la negocierile colective cu acestea.

 

De asemenea, solicităm acționarilor și directorilor Fyffes responsabili

• să stabilească și să implementeze o politică globală la nivelul companiei prin care să asigure respectarea drepturilor muncitorilor în tot lanțul de aprovizionare, incluzând dreptul de a adera la un sindicat independent, și ca sindicatele să poată participa la negocieri colective.

 

Citește mai mult despre experiențele muncitorilor de la filialele Fyffes din Costa Rica și Honduras aici și semnează petiția prin care cerem Fayffes să respecte drepturile omului și a mucitorilor aici.