ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

 

Prin proiectul #MakeFruiFair! aducem mai aproape de voi o altfel de lume, alături de artiști din România și invitați de peste oceane, cu scopul de a descoperi ceea ce poate fi și să contribuim noi la o schimbare pozitivă în traiul nostru și al celor din jurul nostru.

 

Ce înseamnă „Comerțul Echitabil” (fair trade) și prin ce se deosebește față de „Comerțul Liber”?

Care este certificarea Fairtrade și la ce este ea bună?

Cum poți da o mână de ajutor unor oameni pe care nu i-ai cunoscut și de ce ar trebui să îți pese?

 

Acestea sunt doar câteva din întrebările la care vom răspunde în cadrul Zilelor Comerțului Echitabil la Iași.

 

Programul activităților:

 

Vineri, 12 mai, între 19.00 și 20.30, la CUIB

Povestea fructelor tropicale în imagini Vernisaj expoziție foto și live cu Anca din Ecuador

Expoziția foto „Povestea fructelor tropicale” ilustrează condițiile de lucru pe care muncitorii de pe plantații din Costa Rica și Panama trebuie să le îndure, care le afectează sănătatea și care se răsfrâng asupra mediului înconjurător.

În timpul vernisajului, care va avea loc vineri, 13 mai, între 19.00 și 20.30 la CUIB, vom discuta live cu Anca Elena Gheorghică, co-fondatoare și președinte executiv a asociației Mai Bine, care în prezent se află #pedrumulbananei, într-o vizită de documentare în Ecuador.

Direct din America Latină, Anca ne va povesti despre oamenii de la capătul lanțului de aprovizionare cu fructe tropicale, și va fi alături de un reprezentant al muncitorilor de pe o plantație de banane, care va relata propria poveste și va putea răspunde întrebărilor celor prezenți în la eveniment. 

Intrarea la eveniment este liberă, însă locurile sunt limitate. Dacă vreți să vă rezervați un loc, atunci intrați pe: https://www.eventbrite.com/e/povestea-fructelor-tropicale-in-fotografii-tickets-34458555467

 

Sâmbătă, 13 mai, între 12.00 și 20.00, pietonalul Bld. Ștefan cel Mare

Comerțul echitabil în mâinile oamenilor – Activități creative și interactive, concert și jam session cu tobe africane alături de Cercul Întreg

Sâmbătă, 13 mai, ieșim pe pietonalul Ștefan cel Mare pentru a marca Ziua Internațională a Comerțului Echitabil împreună cu ieșenii. În intervalul 12.00 – 20.00, voluntarii asociației vă vor întâmpina cu muzică și costume inedite, alături de artiști din Iași și din Cluj, pentru a facilita buna dispoziție a celor care vor dori să petreacă timpul alături de noi pentru una sau mai multe din activitățile următoare:

12.00 – 17.00: Atelier de creație pentru copii, baloane modelate, picioroange și face-painting cu FunnyArt

17.00 – 20.00: Concert și jam session cu tobe africane alături Cercul Întreg 

Am ales să ieșim în stradă de Ziua Internațională a Comerțului Echitabil, celebrată în zeci de orașe în întreaga lume, pentru a sta de vorbă cu oameni, pentru oameni. Împreună putem face o schimbare, așadar vino și ia-ne la întrebări despre cum putem face asta! 

 

Duminică, 14 mai, între 15.30 și 20.00, Hubrica

Ecstatic Dance - Show your colorsEveniment de exprimare liberă prin mișcare și dans într-un mediu primitor și propice pentru a te descoperi pe tine

Prin proiectul Make Fruit Fair! ne-am propus să îmbunătățim viața de zi cu zi ale unor oameni care au nevoie de sprijinul nostru. Însă pentru a putea să îi ajutăm pe alții să-și croiască viața prin propriile puteri, mai întâi trebuie să avem la rândul nostru puterea și dorința de a ne schimba pe noi înșine. 

Ecstatic Dance – Show your colors este un eveniment de exprimare liberă, fără prejudecăți. Dansul si mișcările sincere au rolul de a scoate din noi trăiri și sentimente adânci pe care poate de obicei le refulăm, le ignoram sau nu le înțelegem. @Ecstatic Dance Cluj Napoca va facilita crearea unui mediu primitor și propice pentru a te descoperi pe tine, dansând singur sau interacționând cu ceilalți.

Programul zilei de duminică, 14 mai, care se va desfășura la Hubrica:

15.30 - 16.00 Despre schimbare și #MakeFruitFair! 

16.00 - 16.45 Strala Gentle Yoga cu Alice Rosentzweig

17.00 – 19.00 Ecstatic Dance pe muzica lui Adrian Om

19.00 – 19.30 Cool-down pe muzică instrumentală cu Cercul Întreg

19.30 – 20.00 Încheierea Zilelor Comerțului Echitabil 


IMPORTANT: Intrarea este liberă, însă numărul de participanți la eveniment este limitat. Pentru a participa, te rugăm să completezi formularul disponibil aici:

https://www.eventbrite.com/e/ecstatic-dance-show-your-colors-tickets-34458635707


Ringul de dans este un spațiu non-verbal, iar pe parcursul evenimentului este interzis consumul de alcool, tutun și alte droguri. Noi vom pune la dispoziție apă, suc natural și fructe.

Deschis pentru orice vârstă și condiție fizică.

Să vă aduceți haine comode și recipiente de apă!


Deschideți-vă simțurile și veniți să pătrundem împreună într-un spațiu dincolo de minte, în care nu dansăm, ci suntem dansați!

Zilele Comerțului Echitabil face parte din proiectul Make Fruit Fair!, care este implementat în România de asociația Mai Bine și coordonat de Oxfam Germania. Alături de alte 14 ONG-uri din Europa, Mai Bine lucrează în parteneriat strâns cu organizații de mici fermieri și muncitori pe plantații din Africa, America Latină și Insulele Caraibe pentru a îmbunătăți traiul și condițiile de muncă a sute de mii de oameni care cresc, recoltează și împachetează fructele tropicale pe care noi le cumpărăm din magazine în fiecare zi. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Informații suplimentare despre Make Fruit Fair! pot fi găsite pe www.maibine.org/make-fruit-fair  Pentru a vă face o idee mai bună despre situația muncitorilor din sectorul fructelor tropicale, atunci intrați pe www.povesteabananei.ro