Sâmbătă, 17 aprilie, pentru prima dată în ultimii trei ani, prietenii de la Asociația Română de permacultură revin la Iași și vor facilita un atelier pentru 20 de persoane dornice să învețe și să practice bazele permaculturii și ale grădinăritului urban.
Atelierul se adresează așadar novicilor în domeniu, iar participanții vor avea apoi posibilitatea de a lua parte la activitățile de grădinărit din inima grădinii botanice, la microferma Food Forest, gazda noastră.
Atelierul de Permacultură Urbană este o oportunitate unică să te familiarizezi prin experiență directă cu principiile și tehnicile de permacultură. Vom aborda cele mai eficiente metode, de la straturi de legume anuale înființate fără sapă la policulturi comestibile perene. Vom discuta și demonstra tehnici de cultură și întreținere a straturilor, fertilitatea solului, îngrășăminte naturale, scheme complexe de cultivare. Atelierul îmbină teoria cu practica pentru a crea o experiență și un context de învățare interactiv și valoros pentru toți participanții.
Organizatorii cursului, Cristina și Radu sunt membri ai Asociației Române de Permacultură, au susținut numeroase cursuri și ateliere și sunt grădinari ecologici de mulți ani. Cristina cultivă în grădinile ei pădure plante anuale și perene mai puțin cunoscute, unele dintre ele fiind semi-sălbatice și super-nutritive. Radu implementeză un proiect de fermă didactică de permacultură și a cultivat legume pentru piață în sistem coș de legume. Amândoi folosesc metode organice de creștere a fertilității solului, lucrează cu specii cultivate și sălbatice de plante perene și anuale și acordă multă atenție ciclurilor naturale din grădinile lor.
Fiecare participant va primi și un plic de semințe și răsaduri bine selectate și crescute la Food Forest.
Participarea, precum și semințele, materialele și uneltele necesare, băuturi locale și naturale pentru pauzele de lucru și prânzul cu hrană vegetariantă, sunt gratuite.
---------------------
Activitatea este organizată în cadrul proiectului FoodE care a primit finanțare prin programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 prin acrodul de finanțare nr. 862663.