3 dintre cele mai longevive asociații pentru mediu din România demarează un proiect pentru găsirea unei voci comune în sectorul dezvoltării durabile
Avem vești! Primite mai de 𝑖𝑒𝑟𝑖-𝑎𝑙𝑎𝑙𝑡𝑎̆𝑖𝑒𝑟𝑖 pentru un „𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐮𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐨𝐭̦𝐢”. Așa am decis, împreună, să numim cel mai nou proiect demarat de 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 Mai bine, alături de partenerii și prietenii noștri, 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 REPER21 și CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare. Completăm cu „𝐹𝑎̆𝑢𝑟𝑖𝑚 𝑜 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑜 𝑣𝑜𝑐𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑒𝑡𝑎̆𝑡̦𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑖̂𝑛 𝑠𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑑𝑢𝑟𝑎𝑏𝑖𝑙𝑒”, să aducem mai multă claritate pe ce planuri sperăm să vedem îndeplinite în următorul an care ne va ține (și mai) aproape.
Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.
Proiectul își propune ca, până la finalul implementării, noi membri, voluntari, sponsori și susținători să adere la inițiativele asociațiilor. De asemenea, proiectul implică și: organizarea unei anchete retrospective care vizează diferitele viziuni ale dezvoltării durabile care au ghidat activitatea a 9 ONG-uri cu experiență în domeniu (3 dintre acestea fiind inițiatoarele proiectului); analiza prospectivă prin ateliere de lucru asupra viziunilor pentru care pledează cele 9 organizații pe tema dezvoltării durabile; organizarea unei activități de formare în storytelling pentru membrii organizațiilor menționate anterior (cu scopul dobândirii abilităților și tehnicilor de transpunere firească, umană și atractivă a retrospectivei în comunicarea asociațiilor cu publicul larg); organizarea unei activități de formare reciprocă în care organizațiile să poată împărtăși din propriile experiențe și învăța din alte altora; organizarea unui eveniment comun, care va avea loc simultan în orașele de proveniență ale asociațiilor inițiatoare (Iași, București și Timișoara), menit să comunice față în față, către participanți, rezultatele activităților de documentare din activitățile precedente, dar și să le ofere acestora posibilitatea de a interacționa direct cu asociațiile inițiatoare, de a le înțelege viziunea și de a afla cum se pot implica activ pe mai departe.
Urmăriți-ne călătoria spre mâine durabil pe Facebook și Instagram.
Proiectul este derulat de Asociația Mai bine (Iași), în parteneriat cu Asociația REPER21 - Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile (București) și CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare (Timișoara), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 74.340,00 Euro și este derulat în perioada 1 mai 2023 – 30 aprilie 2024.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.