Ana Maria Marinescu-Pălăduș, REPER21 – Apartenența la insule de iubire. Cu solidaritate, întrajutorare, reciprocitate, încredere, învățare și grijă

Oana Năvodaru
Oana Năvodaru
Mar 18, 2024
Ana Maria Marinescu-Pălăduș, REPER21 – Apartenența la insule de iubire. Cu solidaritate, întrajutorare, reciprocitate, încredere, învățare și grijă

Foto credit: Sergiu Florean

„Aș vrea să schimb lipsa de informare și sensibilizare cu privire la ceea ce este important în viață. Să distrugem această monopolizare a imaginarului colectiv și să dezvoltăm surse alternative și multiple de construire a imaginarului, bazate mai mult pe relații interpersonale.”


Am auzit la Ana spus atât de clar și firesc un lucru care ne unește pe toți, încât ne întrebăm dacă nu cumva, în goana zilnică, se tot întâmplă să îl uităm: nevoia de apartenență la comunități cu valori comune și colaborări oneste, corecte, aliniate cu noi, în care nu numai că reușim să ne articulăm clar menirea, ci reușim și să construim ceva important care să rămână.

Ana Maria Marinescu-Pălăduș este vicepreședintele REPER21, asociație în care a fost implicată de la început, din 2006, după ce a aflat de pe un grup de discuții destinat comunicării pentru mediul asociativ, de intenția lui Bogdan Gioară de a înființa o asociație neguvernamentală în domeniul dezvoltării durabile. A fost o afinitate electivă cu Bogdan și, dincolo de aceasta, o prietenie puternică care au făcut posibilă activitatea REPER21 în toți acești ani. De altfel, afinitățile, prieteniile și lucrul în echipă sunt aspecte esențiale pentru a susține mișcarea activistă de pretutindeni.

Ana se afla în Franța când a început activitatea în REPER21, la un program de formare în domeniul Științelor Economice, studii pe care tocmai le încheiase. De la acel moment, se împlinesc aproape 18 ani de REPER21, de la „prima tinerețe”. Perioada explorării, de la formarea ca persoană și ca profesionist, de la alegerea unui drum care (permite-ne să o spunem, Ana) i se potrivește mănușă. În toți acești ani de activism, Ana a înțeles și promovează flexibilitatea, deschiderea de spirit și învățarea continuă ca instrumente de acțiune și luptă pentru activiști.

Deși, ca experiență profesională, Ana a oscilat între activitatea de cercetare (de tip think-tank) și acțiunea directă, rezonează mult mai semnificativ cu a doua care răspunde nevoii de a comunica direct cu oamenii, de a-i cunoaște, de a le cunoaște experiențele, dorințele lor, de a înțelege nivelul lor de raportare la tematicile de mediu, energie, climă și de a construi parcursuri de învățare adaptate, centrate pe om.

Povestea de mai sus face parte din „Dezvoltarea durabilă prin vocile a 9 organizații din România – 9 imersiuni în ce a fost ieri pentru a construi un Mâine durabil”
10 protagoniști din 9 organizații cu o lungă experiență de mediu și dezvoltare durabilă din România au împărtășit cu noi, în cadrul a 9 interviuri, amintiri din începuturile lor ca activiști și ce i-a motivat să continue, să dezvolte și să își consolideze acțiunile activiste. Cele 9 povești ne ajută să aflăm ce motivații și valori au animat începuturile activiste ale fiecăruia și fiecăreia, cum acestea s-au intersectat și ce pârghii au găsit protagoniștii pentru a-și menține traseele activiste într-o lume complexă, imprevizibilă și plină de provocări politice, sociale, economice și ecologice.


Proiectul „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile” este derulat de Asociația Mai bine, Asociația REPER21 și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.340 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile  și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.

Distribuie
Oana Năvodaru
Oana Năvodaru
Mar 18, 2024
Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.
Pagină web actualizată în cadrul proiectului Iașul Sustenabil,
finanțat de Primăria Municipiului Iași.