Sursă foto: Facebook
„O parte din munca pe care o facem este o “activitate de conservare pentru generații mai înțelepte.”
Povestea unui activism nu mereu popular, dar dinamic, atipic în peisajul de acțiune a organizaților neguvernamentale este cea a asociației DECLIC, născută la scurt timp după campaniile din Roșia Montană și centrată pe temele solidarității și justiției sociale. Un instrument menit să ajute în procesele de schimbare socială, cu principalii aliați în cetățenii care compun comunitatea DECLIC și cu adversari în politicieni sau oameni de investiții cu diverse interese financiare. Dinamismul vine și din faptul că, uneori, cei care sunt adversari în anumite campanii, pot deveni aliați în altele.
Campania împotriva pensiilor sociale, un tip de acțiune aparent imposibil de dus în România (ca multe altele pe care le derulează), abordarea temei justiției, acțiunile contra-timp și imposibilitatea implicării în facilitări locale, toate compun DECLIC.
În echipa din spatele său, deci și în asociație, în esența sa, stau asumarea și învățarea. A doua, de la mentori și organizații de profil. Prima, din naștere.
–
Povestea de mai sus face parte din „Dezvoltarea durabilă prin vocile a 9 organizații din România – 9 imersiuni în ce a fost ieri pentru a construi un Mâine durabil”
10 protagoniști din 9 organizații cu o lungă experiență de mediu și dezvoltare durabilă din România au împărtășit cu noi, în cadrul a 9 interviuri, amintiri din începuturile lor ca activiști și ce i-a motivat să continue, să dezvolte și să își consolideze acțiunile activiste. Cele 9 povești ne ajută să aflăm ce motivații și valori au animat începuturile activiste ale fiecăruia și fiecăreia, cum acestea s-au intersectat și ce pârghii au găsit protagoniștii pentru a-și menține traseele activiste într-o lume complexă, imprevizibilă și plină de provocări politice, sociale, economice și ecologice.
–
Proiectul „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile” este derulat de Asociația Mai bine, Asociația REPER21 și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.340 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.