Foto credit: Sergiu Florean
„Dacă mie, care activez în domeniu, mi-a luat cam un deceniu să înțeleg și să accept limitele modelului nostru de dezvoltare! Atunci, cât de greu e pentru ceilalți cetățeni să ajungă la un anumit nivel de înțelegere și de acceptare a faptului că acest model de dezvoltare este epuizat și că trebuie schimbat?”
Ai 20 de ani și tocmai a căzut regimul comunist. Atât vârsta cât și contextul sunt potrivite să devii activist. Adică să vrei să lupți, să-ți începi ieșirile în stradă, mai pașnice ori mai nu, să găsești energia și pasiunea de a te pune în prima linie pe ceea ce atunci considerai “frontul modernizării”.
Se așază pe tine, apoi, treptat, chestionările traiectoriilor de parcurs. Începi să înțelegi că “modernizarea” nu e liniară, ba chiar e alambicată și unele căi sunt fără ieșire. Unde ne vor duce productivismul, extractivismul, consumismul, specula financiară legitimată și generalizată, inegalități sociale abisale?
Bogdan Gioară, fondatorul REPER21, ne descrie poate etapele prin care a trecut ca activist din 1990 încoace și, mai ales, ne spune că astăzi e firesc să îți cauți liniștile printre neliniști – Buen Vivir-ul comunității tale printre semnele de prăbușire ale unui model de dezvoltare globală epuizat. Nu obsesia pentru optimizare și eficacitate ne pot scoate din primejdie, ci legăturile. Legături armonioase între oameni în cadrul comunităților și legături între comunități și ecosistemele Naturii, care ne oferă tuturor șansa vieții.
„Am decis la un moment dat să învăț să mă bucur. Fiindcă bucuria e o competență, se învață.” Bucuria e disponibilă, deja acum și aici. Și e legitimă, nu trebuie să așteptăm o lume perfectă pentru a trăi momente autentice de bucurie. Plecăm din călătoria cu tine, Bogdan, cu dorință de alinieri și echilibru, cu lecția notată de a ne cultiva liniștea. Punem acuși la dospit și capacitatea de a ne bucura în circumstanțe mai grele. Aici avem ceva mai mult de frământat.
–
Povestea de mai sus face parte din „Dezvoltarea durabilă prin vocile a 9 organizații din România – 9 imersiuni în ce a fost ieri pentru a construi un Mâine durabil”
10 protagoniști din 9 organizații cu o lungă experiență de mediu și dezvoltare durabilă din România au împărtășit cu noi, în cadrul a 9 interviuri, amintiri din începuturile lor ca activiști și ce i-a motivat să continue, să dezvolte și să își consolideze acțiunile activiste. Cele 9 povești ne ajută să aflăm ce motivații și valori au animat începuturile activiste ale fiecăruia și fiecăreia, cum acestea s-au intersectat și ce pârghii au găsit protagoniștii pentru a-și menține traseele activiste într-o lume complexă, imprevizibilă și plină de provocări politice, sociale, economice și ecologice.
–
Proiectul „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile” este derulat de Asociația Mai bine, Asociația REPER21 și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.340 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.