Mai bine Tinde ZERO – Viziunea de reducere a impactului asupra mediului, la CUIB
Mai bine Tinde ZERO – Viziunea de reducere a impactului asupra mediului, la CUIB
Elvys Sandu
Sep 4, 2020
Tinde ZERO este numele umbrelă care adună laolaltă viziunea și aspirația noastră, ancorată în realitate, de a diminua impactul negativ pe care-l generează CUIB – Centrul urban de Inițiative Bune, întreprinderea socială înființată și dezvoltată de asociația Mai bine. Tinde ZERO este un demers necesar și urgent, în contextul schimbărilor climatice și problemelor ambientale fără precedent, prin care ne propunem să ajungem la Aproape Zero Risipă Alimentară, Aproape Zero Deșeuri, Aproape Zero Kilometri Alimentari, la CUIB.
Care e contextul? Anul 2020
Consumul etic, responsabil, conștient, sustenabil, solidar este firul conductor al celor patru arii de activitate ale noastre – ecologia și protecția mediului, educația pentru dezvoltare durabilă, economia socială și responsabilizarea civică. Promovăm teoretic și practic acest tip de consum alternativ, plurivalent, încă de la fondarea asociației Mai bine, considerându-l cea mai la îndemână abordare comportamentală prin care oricare dintre noi putem pune în aplicare deopotrivă cel mai popular slogan al ecologiei politice – gândește global, acționează local – și clasicul îndemn atribuit lui Mahatma Gandhi – fii schimbarea pe care o dorești în lume.
CUIB este printre cele mai vizibile inițiative ale organizației noastre în această direcție care, din decembrie 2013, a pus Iașul pe harta economiei sociale în România și Europa, furnizându-ne alternative de consum care să contribuie deopotrivă la diminuarea impactului negativ asupra mediului și la sporirea impactului pozitiv asupra comunității și economiei locale. Este un proiect de pionierat și, după cunoștințele noastre, este cel mai sustenabil bistrou-cafenea din România, datorită faptului că generează un impact pozitiv prin multiplele criterii și principii de pe care le integrează.
În luna februarie a acestui an am demarat proiectul Food E, finanțat prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, prin care primim prima finanțare care ne permite investiții în dezvoltarea CUIB-ului și sporirea impactului acestui spațiu.
Astfel, începutul lui 2020 ne-a găsit mai optimiști și mai determinați ca niciodată. Finanțarea recent primită, înregistrarea celei mai bune situații financiare de la deschiderea Centrului Urban de Inițiative Bune, primirea unor răspunsuri pozitive la alte propuneri la care am lucrat luni întregi, cu un sprijin extraordinar și neașteptat din partea unor oameni buni, au fost motivele care ne-au permis să credem că vom deschide CUIB LAB în toamna acestui an. Este vorba de un spațiu mai generos pentru bistroul pe care l-am înființat și care, ideal, ar fi fost integrat într-un așa numit „Sustainable Living Lab” sau „Laborator al Traiului Sustenabil”. Acesta din urmă reprezintă cea mai ambițioasă viziune a noastră pentru experimentarea practică, directă, a traiului durabil, pentru care am găsit deja și un nume cu care rezonăm: „Mai bine OHM”.
Am minți dacă am spune că ni s-au tăiat aripile în luna martie. Am minți și mai mult dacă am spune că nu am fost afectați și, în unele instanțe, foarte îngrijorați cu privire la prezentul și viitorul demersurilor noastre. După cele trei luni ale unei primăveri care va rămâne poate mai prezentă decât multe altele în memoria noastră colectivă, am demonstrat reziliență. Un cuvânt evidențiat în word cloud-ul din CUIB încă de la deschiderea spațiului, a cărui semnificație nu de puține ori am fost invitați să o explicăm, reziliența a devenit un termen prezent pe buzele multora în neașteptatul context pandemic.
Cea mai valoroasă resursă de care dispunem sunt oamenii. Conștienți de asta, cea mai mare provocare pe care am întâmpinat-o a fost să ne păstrăm echipa în timpul și după perioada stărilor de urgență și de alertă. Am răzbit cu bine și am schițat împreună idei de dezvoltare pentru un #CUIBrezilient.
Astfel, în ciuda incertitudinilor încă prezente, ne dedicăm unor demersuri care să ne permită avansarea și mai ambițioasă în direcția scăderii impactului pe care îl avem asupra mediului. Suntem conștienți de aportul pe care-l avem în cazul unora dintre factorii care determină schimbările climatice, cea mai importantă criză contemporană a umanității. Vrem și putem să facem lucrurile mai bine, iar timpul pentru acțiune este prezentul.
Prin urmare, nu vom deschide în 2020 un nou spațiu. În schimb, cu resursele de care dispunem aici și acum, cu încredere și cu determinare, publicăm o bună parte din planurile noastre de intervenție și acțiune, pentru care urmează să lansăm o serie de apeluri la contribuțiile voastre. Punem toate aceste inițiative sub numele-umbrelă „Tinde ZERO” și te invităm să le descoperi mai jos.
De ce? Problema abordată
Oricât de prietenoase cu mediul ar fi practicile noastre operaționale, care fac din CUIB spațiul din industria HORECA cu cea mai ecologică abordare din România, avem un impact negativ asupra mediului. Legea entropiei, cea mai validată și testată lege din științele naturii, ne-o demonstrează. Singura formă de a nu avea un impact este de a nu exista. Pe cât ne e de limpede că nu-l putem anula, pe atât de bine știm că avem varii piste de a-l diminua cât mai mult, de a aspira către minimizarea acestuia, de a tinde către aproape zero impact.
Ce? Tinde ZERO este o viziune și totodată o aspirație ancorată în realitate, cu trei arii de acțiune:
Aproape Zero Risipă Alimentară. În plină stare de urgență ne-am înregistrat pe lista operatorilor economici ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care pot recupera alimente spre a combate sau diminua risipa alimentară. Vrem să integrăm alimente recuperate în meniurile noastre, dar vrem deopotrivă să generăm cât mai puține deșeuri organice în bucătăria noastră, deșeuri care în prezent nu sunt compostate. În iulie 2020, am generat aproape un sfert de tonă de deșeuri nereciclabile, din care resturile vegetale, organice, reprezintă cea mai mare proporție.
Până la finalul anului 2024, CUIB va înregistra aproape zero deșeuri organice și risipă alimentară și va fi un exemplu de abordare a economiei circulare în sectorul HORECA din România.
Aproape Zero Deșeuri. Gestiunea sustenabilă a deșeurilor este una dintre componentele centrale ale modelului nostru de afacere socială și verde, cei 3 R din ecologie – reducerea, reutilizarea și reciclarea – guvernând practicile noastre operaționale în mare măsură. Cu toate acestea, încă generăm peste jumătate de tonă de deșeuri pe lună. Peste 50% sunt deșeuri reciclabile, colectate separat dar noi știm că la fel cum nu există industrie fără deșeuri, nu există reciclare fără costuri.
Începând cu primăvara anului 2021, CUIB va reduce constant cantitatea de deșeuri generate, apropiindu-se de ținta de 90% deșeuri reciclabile și doar 10% nereciclabile și înjumătățind cantitatea de deșeuri generate până la finalul anului 2024.
Aproape Zero Kilometri Alimentari. Suntem recunoscuți pentru determinarea și eforturile de a pregăti hrană gustoasă, sănătoasă și prietenoasă cu mediul din ingrediente proaspete, cât mai naturale posibil, locale și de sezon. Estimăm în prezent un procentaj de 70-80 % a ingredientelor din meniu ca fiind cât mai locale sau regionale. Viziunea noastră este ca pe termen lung, sperăm nu mai târziu de 10 ani, să avem propria grădină și un nou restaurant la marginea ei, astfel încât ingredientele hranei pe care o pregătim să ajungă cât mai direct din grădină în farfurie. Până atunci, putem reduce cât mai mult amprenta de carbon a alimentelor și băuturilor pe care le folosim, făcând eforturile de a căuta producătorii cei mai aliniați cu valorile noastre, situați în raza de 30 – 100 de km și cei mai apropiați posibil pentru ingrediente românești care nu sunt cultivate în regiunea noastră/ renunțarea la aceste ingrediente.
Începând cu primăvara anului 2021, ne vom adapta meniul astfel încât peste 90% din băuturile și ingredientele noastre să fie produse regional și cel puțin 50% în raza de până la 100 km distanță în jurul Iașului.
Cine? Noi și voi, doar împreună
Punem umărul direct la îndeplinirea viziunii de a Tinde ZERO membrii echipei Food E – Anca, Elvys și George, cu sprijinul Soniei, membru în consiliul director Mai bine și expert în instrumente de sprijin ale întreprinderilor sociale, precum și cu ajutorul întregii echipe CUIB – Alexandra, Cosmin, Matei, Oana, Raluca, Rob, Robert și Roxana.
Avem nevoie și de voi. Pentru a identifica și a ne decide cu privire la cele mai bune metode de abordat, soluții de testat și măsuri de implementat, avem nevoie să privim dincolo de locurile cu care suntem obișnuiți.
Și tu ne poți sprijini, fie că ești o persoană preocupată de impactul pe care-l generezi asupra mediului prin alegerile personale de consum, fie că ești expert în domeniul gestionării sustenabile a deșeurilor și a lanțurilor alimentare scurte.
Cum? Co(mmunity)-design
Vrem să facem mai bine pentru comunitate, cu ajutorul comunității, prin îmbunătățirea practicilor de la CUIB. Prin comunitate ne referim atât la locuitorii și vizitatorii Iașului, care au acces zilnic la spațiul nostru și care ne pot oferi feedback direct, cât și la prietenii și oamenii care ne urmăresc pe rețelele de socializare, care pot împărtăși din experiențele lor și din bunele practici întâlnite în țară sau peste hotare.
Vom elabora și aplica chestionare, vom realiza interviuri, vom organiza focus grupuri și hackathon-uri, online și, sperăm, offline, care să ne permită să strângem cât mai multe contribuții cu sugestii de soluții pentru a avansa în îndeplinirea obiectivelor. Le vom centraliza pe toate, le vom supune analizei, le vom discuta și evalua, apoi vom face un plan de acțiune, care va fi implementat cu ajutorul investițiilor disponibile prin proiectul FOOD E.
Când? Tic-tac
Finalul anului 2020, prima jumătate din 2021, aproximativ.
Toamna aceasta dezvoltăm și lansăm instrumentele și organizăm evenimentele pe care ni le-am propus pentru co-design, pe parcursul lunilor de iarnă ne încălzim sufletele și mințile analizându-le și lucrând la planul de execuție, pentru ca în primăvară, să începem implementarea.
Acest articol servește ca rol informativ cu privire la contextul în care cerem implicarea comunității în a ne ajuta să facem ca aspirația de a Tinde Zero să se materializeze. Pentru noi nu e o aspirație măreață, ci una cât se poate de firească, dar oricât de motivați am fi și oricât de încrezători, știm că fără contribuția valoroasă a cât mai multora dintre voi, aceasta va întârzia să se îndeplinească.