​​Oana Neneciu, ECOPOLIS – lumea protestelor și lumea hârtiilor prin care face posibilă o altă lume

Oana Năvodaru
Oana Năvodaru
Mar 18, 2024
​​Oana Neneciu, ECOPOLIS – lumea protestelor și lumea hârtiilor prin care face posibilă o altă lume

Sursă foto: IQads

„Dintre calitățile care mi-au permis să navighez acești ani, cea mai importantă este adaptabilitatea în ceea ce îmi propun să obțin, căci în multe cazuri rezultatele activistului nu se pliază pe așteptări. Iar flexibilitatea aceasta vine la pachet cu imaginația și creativitatea, atribuite din sfera magiei, cu care noi, activiștii, ne intersectăm mai mult de cât ne-am dori. :)”

Roșia Montană, Delta Dunării și calitatea aerului, activismul din stradă și cel de la birou, refuzul de a face compromisuri financiare și în cele mai descurajatoare bucăți din viață, studii primite bine și producătoare de vervă, reziliența în fața discrepanței dintre așteptări și ritmul schimbărilor, soluții, soluții, adaptabilitate, abordări diferite, soluții. Oana Neneciu, Director Executiv Ecopolis, nu poate fi, totuși rezumată în patru rânduri. Noi am încercat.

Ce admirăm la Oana este că în ea se îmbină perfect puterea cuvântului rostit cu puterea cuvântului scris. Că are forță în glas și în stilou sau tastatură. Începuturile ei ca activistă au încolțit în timpul protestelor pentru salvarea Roșiei Montane, în 2009-2010 când a ieșit și în stradă, și în presa scrisă cu puncte de vedere care au dat informație destulă și curaj, cu siguranță, altor piepturi să strige „destul”.

Interzicerea vânătorii în Delta Dunării și, cu ceva mai mult teritoriu ocupat în acțiunile ei de a face bine, calitatea aerului sunt ariile în care produce, în prezent, schimbare. Studiul acela cu date de sănătate și aer din instituții? Cei 44 de senzori de monitorizare a calității aerului la școli și spitale din București? Aplicația Aerlive? „Oprește motorul”? Coaliția de Mediu? Vă sună sigur cunoscut. Deci o cunoașteți, înseamnă, și pe Oana. Ce bine!

Încă un citat și v-am lăsat: „Pentru mine, o lume mai bună se leagă de comunitate, de coaliții de toate felurile și de a fi împreună la toate nivelurile. Iar o lume mai bună din perspectivă economică, înseamnă să ai un cod etic, o coloană vertebrală legat de finanțările pe care le obții, indiferent de sector și actori.”

Povestea de mai sus face parte din „Dezvoltarea durabilă prin vocile a 9 organizații din România – 9 imersiuni în ce a fost ieri pentru a construi un Mâine durabil”
10 protagoniști din 9 organizații cu o lungă experiență de mediu și dezvoltare durabilă din România au împărtășit cu noi, în cadrul a 9 interviuri, amintiri din începuturile lor ca activiști și ce i-a motivat să continue, să dezvolte și să își consolideze acțiunile activiste. Cele 9 povești ne ajută să aflăm ce motivații și valori au animat începuturile activiste ale fiecăruia și fiecăreia, cum acestea s-au intersectat și ce pârghii au găsit protagoniștii pentru a-și menține traseele activiste într-o lume complexă, imprevizibilă și plină de provocări politice, sociale, economice și ecologice.


Proiectul „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile” este derulat de Asociația Mai bine, Asociația REPER21 și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.340 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile  și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.

Distribuie
Oana Năvodaru
Oana Năvodaru
Mar 18, 2024
Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.
Pagină web actualizată în cadrul proiectului Iașul Sustenabil,
finanțat de Primăria Municipiului Iași.