Proiectul „Iașul Sustenabil” are în vedere sporirea educației publicului ieșean cu privire la mediu, biodiversitate urbană, schimbări climatice și practici comportamentale care să permită reducerea impactului antropic negativ asupra acestora.
Cu desfășurare pe parcursul a 3,5 luni și contribuția a patru organizații ieșene, proiectul vizează generarea de impact asupra unei zecimi a populației Iașului, respectiv asupra aproximativ 37 000 de persoane, dintre care aproape 7000 de persoane beneficiari direcți și 30.000 beneficiari indirecți, majoritatea tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani.
Proiectul presupune implementarea a 11 activități pentru a răspunde celor 4 obiective stipulate, care au în vedere promovarea și facilitarea apropierii publicului larg de biodiversitatea urbană și de inițiativele ecologice ale Iașului, educația pentru climă și conștientizarea cu privire la urgența climatică, scăderea impactului negativ asupra sănătății umane și a mediului prin ateliere practice și sporirea vizibilității și transparenței organizaționale pentru Asociația Mai bine (obiectiv de dezvoltare organizațională).
Unul dintre elementele centrale ale proiectului este actualizarea Hărții Ecologice a Iașului, un instrument ce evidențiază locațiile eco-friendly, destinațiile verzi și inițiativele sustenabile. Harta va fi disponibilă atât în format online cât și fizic, iar actualizarea va include un apel public pentru noi sugestii de puncte de interes.
În continuare, vor fi lansate în premieră la Iași Traseul Eco al Iașului - Perspective, co contribuția Asociației Iași Travel și Traseul Biodiversității Urbane, care va explora biodiversitatea orașului, de la arbori, insecte, ciuperci, dezvoltat în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română, filiala Iași.
Pe lângă aceste inițiative, proiectul include o serie de activități educaționale. Atelierele de Frescă Climatică vor ajuta participanții să înțeleagă schimbările climatice și să colaboreze la crearea unui colaj vizual ce explică cauzele și efectele acestora. Totodată, plimbările experiențiale „Povestea Planetei” vor ghida participanții printr-o călătorie evoluționară a Pământului, în timp ce atelierele Zero Deșeuri vor încuraja tinerii să adopte un stil de viață cu impact redus asupra mediului.Nu în ultimul rând, atelierele culinare Slow Food, facilitate de Asociația Convivia, vor promova alimentația sănătoasă și sustenabilă, utilizând ingrediente locale și de sezon, și învățând participanții tehnici de conservare a alimentelor.
Proiectul este implementat în perioada 1 august - 15 noiembrie 2024, în parteneriat cu Iași Travel, Convivia și SOR Iași și este finanțat prin Primăria Municipiului Iași.