Povestea ghidului Capsula Armoniei începe de la o întrebare simplă: oare câte rețete putem găti din 10 ingrediente naturale, din plante, locale și, în funcție de anotimpul în care ne aflăm, de sezon?
Înainte de a oferi un posibil răspuns, poate te întrebi cum de am ajuns la această întrebare? Pe scurt, noi nici nu ne-am pus această întrebare, doar am creat cadrul pentru ca ea să ia naștere.
În toamna lui 2021, la cea de-a treia ediție a taberei pentru activiști Rețete pentru Planetă III, mai mulți tineri au participat la diverse activități interactive, prin care au aflat noi lucruri despre cum Hrana <-> Drepturile Omului <-> Natura sunt interdependente. Aceștia s-au împărțit la un moment dat în echipe și au fost ghidați de către Bogdan Gioară, de la REPER 21, printr-un proces de design thinking, adaptat la temele abordate.
Aceasta este scurta istorisire a spațiului în care Andra-Petruța Vultur (coordonatoare), Andreea Cristian și Andreea Songhül Mîcnea s-au cunoscut și, ulterior, au devenit co-autori ai ghidului Capsula Armoniei: Ajunge și-n stomac, și la suflet.
Cele 10 ingrediente naturale, din plante, locale și de sezon, pe care Andra Vultur et al. le-au ales ilustrează diversitatea culinară autohtonă, cu peste 30 de rețete identificate de către autoare.
Scopul ghidului însă nu este arta culinară, ci deschiderea unei conversații despre impactul pe care hrana îl are asupra naturii, din care și noi, oamenii, suntem parte.
În introducerea ghidului, vei descoperi o scurtă descriere a unor concepte precum amprenta de carbon a hranei, alimentația bazată pe plante, kilometrii alimentari și risipa alimentară.
Dacă aceste teme pot părea apăsătoare, fii fără grijă, autoarele propun o abordare blândă, care îndeamnă la învățare experențială, atât în bucătărie, cât și-n natură.
Cum prelansarea ghidului a avut loc la spațiul comunitar Buruiană, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu o altă echipă formată în aceeași ediție a taberei Rețete pentru Planetă și cu Asociația Veganilor din România, suntem recunoscători tuturor celor implicați că ne-au investit cu încredere și că ne arată că putem găsi energia necesară pentru a schimba hrana, nu clima.
Te invităm să descoperi și tu ingredientele și alternativele propuse, conceptele și rețetele selectate din Ghidul Armoniei și să împărtășești cu cei din jurul tău lucrurile noi pe care le înveți.
Suntem curioși și să ne spui cu ce schimbare rezonezi cel mai mult, printr-un comentariu lăsat aici sau la oricare din postările din social media, marcate cu #SchimbămHranaNuClima.