Cum grija de sine a devenit o decizie de a trăi bine viața

Admin
Admin
Nov 10, 2024
Cum grija de sine a devenit o decizie de a trăi bine viața

Ilustrație realizată de Dana Tanasă

Viața mea devine dezordonată atunci când nu am grijă de mine. Relațiile mele se destramă. Mă simt neîmplinită. Un gol începe să se strecoare în mine. Viața devine mai degrabă o corvoadă decât un dar. Din fericire, am mulți ani pe acest pământ pentru a ști când mă înclin în oricare dintre aceste direcții care pot fi percepute ca nesănătoase: nesănătoase pentru mine. Am descoperit un calm personal, un sentiment de bucurie sau de plăcere în viață, care vine cu o stare de sănătate. Adagiul conform căruia trebuie să ai grijă de tine înaintea celorlalți rămâne adevărat. Ne bucurăm atunci când ne aducem cea mai bună versiune a sinelui în relațiile și în viața noastră. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor.

Acest proces de autoîngrijire începe cu o stare de autocunoaștere și autoconectare. Care sunt valorile noastre sau ce prețuim cel mai mult în viață? Conștientizarea valorilor personale oferă o linie directoare pentru ceea ce contează cel mai mult pentru noi în relațiile noastre. Privind la profesoara noastră, natura, vedem că totul este în relație. Lumea noastră este o experiență relațională. Modul în care ne raportăm la noi înșine reflectă modul în care ne raportăm la ceilalți. Atunci când avem grijă de noi înșine, fiind conștienți de valorile noastre și acordându-ne spațiul necesar pentru a reflecta asupra nevoilor și sentimentelor noastre, dobândim un set de abilități de relaționare cu ceilalți. Având empatie pentru noi înșine, avem instrumente mai bune pentru a relaționa cu ceilalți și pentru a lua în considerare valorile, nevoile și sentimentele lor.

„Majoritatea dintre noi am crescut vorbind un limbaj care ne încurajează să etichetăm, să comparăm, să cerem și să emitem judecăți mai degrabă decât să fim conștienți de ceea ce simțim și de ceea ce avem nevoie.”

-Marshall B. Rosenberg

Viața modernă: viață stresantă?

Să recunoaștem, cultura noastră modernă oferă multe opțiuni, dar crește și stresul. Stresul cronic are un impact semnificativ asupra vieții noastre de zi cu zi, afectând sănătatea fizică, bunăstarea mentală și stabilitatea emoțională. Acesta crește riscul de boli cardiovasculare, slăbește sistemul imunitar și perturbă sănătatea digestivă. La nivel mental, stresul contribuie în mare măsură la anxietate, depresie și deficiențe cognitive. De asemenea, duce la schimbări de dispoziție, tulburări de somn și un potențial abuz de substanțe. Stresul reduce productivitatea, tensionează relațiile noastre și ne reduce performanța generală.

Regenerarea stilului de viață

Daniel Christian Wahl, autorul cărții „Designing Regenerative Cultures”, subliniază interconectarea dintre sănătatea umană și bunăstarea mediului, ilustrând modul în care stresul și sănătatea precară a oamenilor se reflectă adesea în mediu. Wahl atribuie structurile societății moderne stresului cronic și degradării mediului. Lucrările sale pledează pentru o schimbare sistemică în direcția unor abordări mai regenerative și holistice ale vieții pe planeta Pământ.

Viața regenerativă, așa cum o înțeleg eu, înseamnă crearea unor condiții favorabile vieții. Prin urmare, întrebarea care se pune fiecăruia dintre noi este: ce experiențe și condiții de viață trebuie să creăm pentru noi înșine și pentru comunitățile noastre, care să servească Viața și să creeze condiții favorabile Vieții? Aceasta face parte din practica de a pune întrebările potrivite. Răspunsurile la aceste întrebări se pot modifica și schimba pe măsură ce faceți acest lucru. Răspunsurile vieții se schimbă pe măsură ce vă dezvoltați și doriți experiențe diferite. O sugestie de câteva întrebări ar fi:

  • Ce contează cel mai mult pentru mine?
  • Cum pot crea echilibru în viața mea?
  • Ce experiențe mă luminează?
  • Ce nevoi valorez mai mult decât altele?

Tu, ca ființă umană, ești un sistem interconectat de multe părți și organisme, similar unui ecosistem. Sănătatea ecosistemului este atinsă de sănătatea părților individuale, dar și de sănătatea relațiilor dintre părți. Tu nu ești doar corpul tău fizic, ci cuprinzi și un corp emoțional și o parte a ființei tale care gândește sau conștientizează. Dincolo de corpul tău fizic există o lume în care locuiești. Această lume este, de asemenea, parte a experienței tale trăite și, prin urmare, o „parte” din tine. A avea grijă, sau mai bine spus a iubi toate părțile din tine conduce la un sine mai întreg și mai vindecat.

„Având grijă de Pământ și de toată viața, avem grijă de noi înșine. Prin îmbrățișarea propriei noastre naturi ca expresie a naturii în general, umanitatea poate deveni o forță conștientă de vindecare. Ținând cont de limitele propriei noastre cunoașteri, putem începe să contribuim cu umilință la înflorirea, mai degrabă decât la sărăcirea vieții. Depășirea durerii și a izolării din narațiunea separării înseamnă să învățăm să ne iubim pe noi înșine pentru a iubi viața mai deplin.” «Designing Regenerative Cultures», Daniel C. Wahl

Cum fac acest lucru?

Când vine vorba de a oferi sugestii despre cum să păstrăm acest spațiu de calm, armonie și îndrăgostire de viață, acestea variază la fel de mult pe cât suntem noi de individuali. Cu toții avem puncte de intrare diferite pentru a stârni în noi un sentiment de bucurie și lejeritate. Unora le place muzica, dansul, o conexiune profundă cu o prietenă sau un prieten, liniștea și plimbările într-o pădure. Toate acestea sunt puncte de legătură. Așadar, întrebarea este care este al tău? Unii oameni au nevoie de o rutină care să îi ajute să rămână conectați la aceste puncte, în timp ce alții apreciază mai mult aventura și spontaneitatea, nu există o formulă care să se potrivească tuturor. Și, din nou, totul se întoarce la tine. Cum îți proiectezi viața pentru a crea mai multe astfel de momente în care te conectezi cu Viața? Cu cât mai multe dintre aceste puncte de contact abiotice pe care le experimentezi, cu atât se împletesc mai bine într-o poveste a unei vieți împlinite.

Câteva sugestii cu care avem cu toții o anumită legătură ar fi:

  • Timpul petrecut în natură: natura deține calea unui sistem armonios. Aceasta este încorporat și a fost proiectat de natură timp de miliarde de ani. Pentru un ghid rapid de reconectare cu armonia noastră internă, vizitați spațiul natural preferat: pădure, mare, lac sau pajiște. Sunt sigură că un loc îți vine în minte când citești asta. Când ești acolo, invită în mod conștient armonia ecosistemului să îți ajute ecosistemul intern să creeze reechilibrare și armonie.
  • Timp de reflecție: Ia-ți timp pentru a-ți proiecta viața. Viața este în continuă schimbare. În acele momente, ia-ți timp pentru tine. Ia-ți timp să-ți imaginezi ca și cum ai visa conștient. Care ar fi experiențele tale ideale zilnice sau săptămânale? Fă-ți un plan pentru a aduce aceste experiențe în viața ta de zi cu zi.
  • Odihnă și hrană: Nimic nu este mai plăcut decât să simți că organismul tău este bine odihnit și hrănit. Întreabă oricare dintre proaspeții părinți, ei ar fi de acord cu cât de valoroase sunt un corp și o minte odihnite, care pot contribui la o persoană mai sănătoasă și mai funcțională. Din nou, cantitatea de somn și tipul de alimente care ne hrănesc cel mai bine diferă de la o persoană la alta. Este important să știi și să înțelegi de ce are nevoie corpul tău, astfel încât să poți fi prezent/ă în fiecare zi simțindu-te bine îngrijit/ă.
  • Joaca: joaca nu este doar ceva ce facem când suntem copii. Este vitală pentru copii în dezvoltarea și învățarea lor. Pentru adulți, ar trebui să fie inclusă ca un aspect al simțirii vieții. Când a fost ultima dată când te-ai jucat? Când ai renunțat ultima dată la judeci și te-ai lăsat pur și simplu purtat/ă? Nu mă refer la jocuri ca la copii. Vorbesc despre dans, spontaneitate, râs. Această activitate este cel mai bine co-creată cu prietenii cu care te simți cel mai bine și cărora le place să fie pur și simplu împreună. Jocul vine natural în prezența lor. Dă-i drumul la joacă! Dacă ai nevoie de o invitație, citește asta ca „Ești invitat să introduci jocul în viața ta”.

O viață bine trăită

Ești o ființă frumoasă, cu daruri și experiențe de viață unice. Viața ta este prețioasă, mai mult decât îți poți imagina. O viață bine trăită este cea care creează în tine o bogăție de Viață care curge din tine în fiecare moment și care este împărtășită cu toți cei care sunt în jurul tău.

Nu merită să ai grijă de asta? Să ne amintim că ne putem reproiecta viața în orice moment. Permite-i Vieții să fie prezentă în tine și în jurul tău. Tu și viața ta meritați asta!

-----------------

Articol scris de Tanja Wohlrab.

Acest articol este 1 din 8 care vor f publicate în cadrul proiectului Connection Regenerator finanțat  Erasmus +, implementat de Totel.ly (IS) în parteneriat cu Mai bine (RO). 

Versiunea în engleză și islandeză a articolului aici.

Distribuie
Admin
Admin
Nov 10, 2024
Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.
Pagină web actualizată în cadrul proiectului Iașul Sustenabil,
finanțat de Primăria Municipiului Iași.