Cumpărături responsabile

Admin
Admin
Mar 19, 2015
Cumpărături responsabile

Să ne oprim câteva minute şi să ne gândim la produsele pe care le cumpărăm în fiecare zi: de la cafeaua de dimineaţă de la birou sau sandvişul de la magazinul din colţ, până la costul unui apel telefonic sau plinul la maşină, o haină şi un accesoriu mult dorite, un produs de igienă „necesar”. Fiecare alegere pe care o facem are consecinţe semnificative asupra mediului natural, social şi economic.

Rafturile magazinelor sunt pline de produse care atrag cumpărătorii. Dar puţini sunt cei care, aflaţi în căutarea produselor dorite, fac cumpărături responsabile faţă de mediu.

Alegerea unei băuturi are un impact mare asupra sănătăţii, de exemplu dezechilibrele alimentare generate de băuturile răcoritoare care sunt la modă. Această alegere are consecinţe asupra mediului şi a condiţiilor de muncă ale producătorilor. De aceea, este indicat să ne interesăm de originea produselor, compoziţia lor şi modul de ambalare.

Apa de la robinet este în general de bună calitate, este o apă vie şi ecologică, pentru că nu generează impact asupra mediului nici prin deşeuri, nici prin transport.

Ce putem face?

  • Cumpărăm un filtru pentru purificarea apei de la robinet şi spunem nu apei îmbuteliate;
  • Consumăm băuturi naturale, proaspete, din fructe locale;
  • Cumpărăm produse provenite din comerţul echitabil, certificate fair trade;
  • Pentru sprijinirea economiei locale, cumpărăm băuturi produse şi/sau ambalate în România;
  • Evităm mărcile mari care se fac cunoscute prin investiţii semnificative în campanii de marketing.

Atât în ceea ce priveşte extragerea materialelor din care sunt fabricate, cât şi fabricarea lor propriu-zisă, bijuteriile preţioase sunt asociate cu o serie de probleme care include salarii mizere, exploatarea prin muncă a copiilor, condiţii de muncă periculoase, degradarea mediului şi chiar războaie.

Ce putem face?

  • Cumpărăm bijuterii făcute din material şi/sau lucrate de mână;
  • Spunem NU bijuteriilor din corali;
  • Cumpărăm bijuterii din material reciclate, la mâna a doua sau vintage;
  • Putem cere distribuitorului sau bijutierului să ne indice provenienţa aurului pe care dorim să-l cumpărăm;
  • Atunci când cumpărăm diamante, avem posibilitatea de a cere o asigurare care să certifice că pietrele nu provin din zone de conflict armat.

În ziua de astăzi, electronicele reprezintă sectorul industrial cu cea mai mare şi mai rapidă creştere. Produsele electrice aruncate însumează între 20-50 milioane de tone pe an.

Ce putem face?

  • Putem avea o definire mai bună a nevoilor;
  • Reducem ritmul de reînnoire;
  • Înlocium bateriile şi evităm modul standby.

Industria produselor cosmetice este probabil una dintre cele mai nereglementate industrii din zilele noastre, însă problemele asociate cu aceasta sunt prea puţin dezbătute. La ora actuală, mai mult de 100000 de substanţe chimice industriale sunt în liberă circulaţie pe piaţa europeană.

Ce putem face?

  • Nu cumpărăm produse care conţin substanţe chimicale;
  • Cumpărăm produse a căror etichetă menţionează că ingredientele nu au fost testate pe animale;
  • Cumpărăm cosmetice în ambalaje care pot fi reciclate;
  • Folosim antiperspirante de tip roll-on, şi nu spray-uri;
  • Utilizăm produse cu mai puţin de 10 ingrediente.

Hainele pe care le îmbrăcăm ne definesc stilul personal. Atunci când implicaţiile etice nu sunt luate în considerare, pare firesc să cumpărăm haine multe şi ieftine. Dar, este necesar să chibzuim mai bine la costurile ascunse ale produselor pe care le cumpărăm.

Atât acasă, cât şi peste hotare, călătorim astăzi mai mult ca niciodată. Studiile arată că 4 din 5 locuitori europeni văd aglomerările în trafic, accidentele şi poluarea ca probleme urgente care trebuie să fie abordate cât mai curând. Pentru a ameliora aceste probleme putem cumpăra o maşină eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, respectăm viteza economică, evităm accelerarea inutilă şi exagerată, nu transportăm lucruri de care nu avem nevoie.

Distribuie
Admin
Admin
Mar 19, 2015
Te-ar mai putea interesa

Alte articole

Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.
Pagină web actualizată în cadrul proiectului Iașul Sustenabil,
finanțat de Primăria Municipiului Iași.