Hrana Pozitivă Europeană

Alex
Alex
Mar 24, 2023
Hrana Pozitivă Europeană

Practicile agroecologice sunt punctul de interes comun al nostru și al tuturor partenerilor din consorțiul Our Food. Our Future, în 2023.

Totodată, conștientizăm faptul că tranziția către un sistem alimentar sustenabil, rezilient și echitabil presupune o abordare integrată, care surprinde mai multe dimensiuni decât practicile agriculturii organice.

#HranăPozitivă este conceptul care înglobează multiplele atribute ale hranei pe care ne-am dori să le întâlnim în mod frecvent, atunci când vine vorba de hrana pe care o consumăm.  

Dimensiunile pe care le urmărim sunt:  

  • Hrană certificată ecologic – include ingrediente certificate organic;
  • Hrană circulară – include practici de compostare a resturilor alimentare;
  • Hrană de sezon – include o varietate de produse pregătite în funcție de ciclicitatea naturală a plantelor, arbuștilor și pomilor;
  • Hrană din agricultură regenerativă – include practici de permacultură sau alte abordări biomimetice, prin care putem învăța din ritmul natural al agriculturii;
  • Hrană din comerțul echitabil – include produse certificate Fairtrade sau cu alte certificări care garantează un preț corect pentru muncitori și muncitoare;
  • Hrană fără ambalaje – include practici de diminuare a ambalajelor de unică folosință și de reutilizare a ambalajelor durabile, cum ar fi sticla și metalul;
  • Hrană fără risipă alimentară – include practici de evitare a risipei alimentare;
  • Hrană fără carne – include produse fără carne și/sau produse doar din plante;  
  • Hrană lentă – include practici care pun în valoare patrimoniul gastronomic autohton și gătitul lent;
  • Hrană locală – include ingrediente din lanțuri de aprovizionare scurte, de la producători locali și regionali.

Cum arată #HranaPozitivă în farfuriile europenilor?

Ne propunem să ajungem în spații de consum responsabil, care includ practici măsurabile cu privire la dimensiunile pe care le urmărim, din șapte capitale europene: Budapesta, Praga, Berlin, Bruxelles, Paris, Viena și București.

Călătoria de aproximativ 5500 de kilometri o parcurgem cu trenul, pentru a promova și încuraja cea mai curată formă de transport pe distanțe scurte, medii și lungi.

Urmărește-ne pe canalele noastre de social media – Facebook și Instagram – pentru a descoperi diferențele gastronomice, precum și elementele care ne unesc în aspirația de a oferi #HranăPozitivă pentru oameni și natură.  

Activitatea face parte din proiectul Our Food. Our Future, care este un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestui material intră în responsabilitatea Asociației Mai bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

Citește aici manifestul Our Food. Our Future și despre cum aleg să se implice tinerii din România care sunt preocupați de relația de interdependență dintre hrană, oameni și natură.

Distribuie
Alex
Alex
Mar 24, 2023
Te-ar mai putea interesa

Alte articole

Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.
Pagină web actualizată în cadrul proiectului Iașul Sustenabil,
finanțat de Primăria Municipiului Iași.