Hrană sustenabilă

Admin
Admin
Apr 19, 2015
Hrană sustenabilă

În ziua de astăzi, deşi numărul nutriţioniştilor este destul de mare iar informaţiile despre hrană le găsim în nenumărate surse, ne este din ce în ce mai greu să alegem calea cea bună spre o alimentaţie sănătoasă.

Fie că suntem vegetarieni sau vegani, este destul de dificil să alegem sursele de hrană şi din ce în ce mai greu descifrabilele liste de ingrediente. Din punct de vedere al globalizării pieţei, în farfuriile noastre ajung alimente care nu ţin cont de anotimpuri: strugurii la început de primăvară iar roşiile în mijlocul iernii. Încercând să ne hrănim sănătos şi totodată să ajutăm la dezvoltarea unui comerţ echitabil, risipa de alimente e o sarcină destul de greu de administrat.

Atunci când definim hrana sustenabilă apar şi unele controverse, de exemplu: emisii de CO2, folosirea de pesticide şi ierbicide, regulamentele comerţului, drepturile fiermierilor. Hrana sustenabilă este una sănătoasă şi sigură obţinută prin sisteme de producţie care respectă mediul natural, ameliorează traiul animalelor şi totodată creează condiţii de muncă şi salarii echitabile, ajutând astfel la prosperitatea economiilor locale.

Principiile alimentelor sustenabile sunt:

  • Organic/Eco/Bio – Agricultura organică este mult mai sustenabilă decât metodele agricole intensive deoarece reduce impactele asupra mediului natural. Nu se utilizează pesticide şi fertilizatori artificiali, presupune standarde înalte şi bunăstarea animalelor;
  • Local şi de sezon – Atunci când cumpărăm hrana locală şi de sezon reducem cantitatea de energie utilizată în timpul producerii şi transportului, contribuind astfel la o economie locală mai bună;
  • Echitabil – Atunci când pe plan local nu găsim produsele dorite, trebuie acordată prioritate produselor care garantează un comerţ echitabil;
  • Etic – Hrana trebuie să fie produsă în aşa fel încât să asigure condiţii de muncă şi venituri oamenilor care muncesc pe parcursul ciclului de viaţă al alimentelor;
  • Etichetele – Ne oferă informaţii despre hrană şi totodată ne ajută să luăm decizii.

O alegere ideală este să cumpărăm mâncare cultivată local, de la oameni care au grijă de ceea ce produc. Putem face hrana mai sustenabilă, bine înţeleasă, un mai bine pentru noi.

Distribuie
Admin
Admin
Apr 19, 2015
Te-ar mai putea interesa

Alte articole

Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.
Pagină web actualizată în cadrul proiectului Iașul Sustenabil,
finanțat de Primăria Municipiului Iași.