Manifestul Our Food. Our Future: Contestăm sistemul alimentar global defect
Manifestul Our Food. Our Future: Contestăm sistemul alimentar global defect
Alex
Jan 20, 2022
Atunci când te pornești la drum lung, ajută să ai un ghid sau o hartă pentru a ajunge în punctul pe care ți-l dorești, într-un timp rezonabil.
În luna mai 2020, am început implementarea proiectului Our Food. Our Future. Asociația Mai bine este unul din cei 16 parteneri implicați în acest consorțiu, care sunt activi în mai multe țări din Uniunea Europeană, Africa de Sud și Brazilia.
Obiectivul principal pe care-l urmărim prin acest proiect este de a răspunde provocărilor globale ale migrației și schimbărilor climatice prin implicarea tinerilor europeni în activități, campanii și politici de dezvoltare, din domeniile consumului și producției durabile de alimente.
Obiectivul nostru comun pare un bun reper, însă este insuficient pentru a înțelege viziunea noastră, ale organizațiilor implicate. Fiecare dintre noi venim cu experiențe și expertize diferite, însă complementare, astfel că am lucrat laolaltă pentru a crea un manifest, pe care vrem să-l împărtășim cu tine.
De la vorbe la fapte ar putea fi cale lungă, însă noi deja am făcut mai mulți pași în direcția asumată prin manifest. În primele 18 luni ale proiectului, în plină pandemie, am creat multiple contexte prin intermediul cărora să-i implicăm pe tinerii din România în activități aflate la intersecția dintre hrană, drepturile omului și natură.
Pentru că cei mai în măsură să vorbească despre preocupările tinerilor sunt ei înșiși, în vara anului 2020, am organizat cinci evenimente de ascultare activă a tinerilor, în Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara și Oradea. Ne-am deplasat în fiecare din cele cinci orașe pentru a descoperi percepțiile lor cu privire la hrană, schimbări climatice, drepturile muncitorilor din sectorul alimentar, prin AlimenTerra – Dialoguri fertile cu tineri, despre hrană.
După ce am ascultat preocupările tinerilor, am organizat trei tabere cu participarea fizică a tinerilor, cu informații teoretice și activități interactive ce abordează temele principale ale proiectului: Rețete Pentru Planetă – ediția I, ediția a II-a și ediția a III-a. Taberele au fost facilitate de coordonatorii asociației REPER 21, Bogdan Gioară și Ana Pălăduș, la care s-au adăugat mai mulți experți, prezenți la una sau mai multe dintre ediții.
Taberele nu au fost un scop în sine, ci un mijloc prin care să-i încurajăm pe participanți să se implice activ. Prin urmare, după finalizarea acestora, am facilitat organizarea mai multor acțiuni de conștientizare și implicare a tinerilor, concepute în cadrul taberelor pentru activiști și implementate de către participanții de la primele două ediții* Rețete Pentru Planetă:
*Acțiunile concepute de participanții de la cea de-a treia ediție a taberei Rețete Pentru Planetă au fost amânate pentru începutul anului 2022, din considerente de prevenție și siguranță a cetățenilor, în contextul pandemiei.
Printre activitățile de sprijin pe care le-am oferit, am lansat provocarea #HranăPentruViitor, prin care am distribuit plicuri de semințe și am îndemnat tinerii să cultive legume, fructe, flori comestibile sau plante pentru polenizatori.
O altă acțiune demnă de menționat este realizarea unui mural cu vopsea care purifică aerul, de 200 de metri pătrați, în Iași, creat de și în colaborare cu Asociația Artipic și Street Delivery Iași. Muralul ilustrează alternative autohtone la modul în care producem și consumăm hrana, prin practici care respectă semenii noștri și biodiversitatea deopotrivă.
Cum lucrurile se fac mai ușor și mai bine (no pun intended) în echipă, în cadrul proiectului avem norocul să-i avem alături de noi pe cei de la Asociația Veganilor din România, GEYC, Station Europe, în calitate de parteneri subcontractați în cadrul proiectului Our Food. Our Future.
În prezent, pregătim și alte acțiuni adresate tinerilor și nu numai. În cazul în care vrei să ni te alături, vezi ce formă de implicare ți se potrivește cel mai bine.
Orice ai alege, cultivă empatia prin ceea ce faci.