Reziliență climatică: Eu ce fac?

Alex
Alex
Dec 1, 2020
Reziliență climatică: Eu ce fac?

Am abordat reziliența climatică în acest articol pentru a oferi câteva repere care să clarifice la ce se referă, care sunt elementele pe care trebuie să le cunoaștem pentru a defini conceptul și câteva abordări interconectate, ancorate în practică, necesare pentru a dezvolta capacitatea noastră de a clădi reziliența climatică.  

În materialul de față, ne propunem să trecem printr-o parte dintre acțiunile pe care le poți face chiar tu, în funcție de unde te afli în parcursul tău personal și profesional.

Începe prin a te informa

Dacă ai citit articolul nostru despre reziliența climatică, îți mulțumim pentru timpul acordat, însă te anunțăm că nu este suficient.

Acum că te-ai decis să acționezi pentru a contribui la crearea rezilienței climatice în comunitatea ta sau să integrezi o parte din principiile și abordările despre care am discutat, ai putea începe să te documentezi, cu mențiunea să fie din surse cât mai sigure și diverse.

Am realizat o listă scurtă de surse de informațiii pe care noi le considerăm relevante sau revelatoare, care prezintă diferite tematici și abordări ce sunt interconectate cu reziliența climatică.

Dă-le o șansă, vezi care sunt domeniile cu care rezonezi cel mai bine și continuă cercetarea pe cont propriu, din surse verificabile, cât mai sigure. Așadar, pentru început, ai putea citi:  

Înveți lucruri noi toată viața

Trăim într-o lume în continuă schimbare, iar recomandarea specialiștilor este de a învăța să fim pregătiți pentru situații de viață incerte și neprevăzute.

Sunt multe abilități și competențe pe care ți le-ai putea însuși, însă mai jos am adunat doar o scurtă listă de cursuri pe care le-am găsit în timp ce am documentat practicile și domeniile interconectate cu reziliența climatică.

Cursurile sunt online, în limba engleză și pot fi parcurse în mod gratuit, în propriul ritm, de la tine de acasă:  

Primul pas e crucial, apoi începe aventura

Dacă ai ajuns până aici, te felicităm. Înseamnă că ești determinat/ă șă acționezi, iar acest lucru este îmbucurător. Sunt multe lucruri pe care le poți face, depinde de tine să alegi gradul de implicare care ți se potrivește cel mai bine în acest moment.

Poți începe cu câteva schimbări în comportamentul tău zilnic sau poți merge ceva mai departe și să găsești oameni care sunt deja preocupați sau implicați activ în unul din domeniile interconectate cu reziliența climatică.

Te invităm să descoperi o serie de materiale care îți pot fi de folos atunci când ești pregătit/ă să acționezi în mod concret, pe care te încurajăm să le împărtășești și cu alți oameni din jurul tău:

  • Legământ pentru natură este un angajament pe care-l faci în primul rând față de tine, dar mai ales față de planetă. WWF România a creat o serie de acțiuni pe care le poți lua pentru a avea un rol activ în conservarea biodiversității;
  • Trăiește mai bine este un îndrumar de ecologie umană realizat de Anca Elena Chirilă Gheorghică, cofondatoare a asociației Mai bine, în care vei găsi argumente teoretice și alternative practice care te pot inspira să-ți schimbi comportamentele și să trăiești conștient, simplu, în armonie cu natura;
  • Colecția de ghiduri „Cum să…”,  realizate de European Changemakers, reprezintă un bun punct de plecare atunci când ești pregătit să acționezi, însă ai nevoie de câteva sfaturi practice ori resurse online;
  • Alătură-te sau creează chiar tu un grup local de inițiativă care luptă împotriva schimbărilor climatice, fie că este vorba de Fridays for Future, Extinction Rebellion sau altă mișcare transnațională. Vei găsi pe site-urile lor informații despre ce, cum și care sunt pașii pentru a te alătura vocilor a milioane de cetățeni din toată lumea;    
  • Wayfinder este un ghid (în Eng.) pentru un proces de evaluare a rezilienței, de planificare și de acțiune în cadrul unor sisteme social-ecologice, realizat de un grup de experți internaționali de la Stockholm Resilience Centre, Resilience Alliance și Australian Resilience Centre. Prin procesul Wayfinder, vei putea lucra împreună cu alți oameni preocupați de acest subiect pentru a vă consolida și perfecționa înțelegerea cu privire la sistemul analizat, provocările de sustenabilitate cu care se confruntă acel sistem și pentru a dezvolta strategii pentru crearea unor schimbări adaptative și transformative;
  • Găsește o comunitate intențională, regenerativă, cu care rezonezi și descoperă cum te poți implica. Poți găsi astfel de comunități pe Global Ecovillage Network sau poți încerca să cauți inițiative pe platforme precum WWOOF – World Wide Opportunities on Organic Farms;
  • Dacă vrei să acționezi, însă nu rezonezi cu nici una din recomandările de mai sus și din alte căutări pe care le-ai făcut pe cont propriu, atunci creează-ți propriul grup de inițiativă. Te poți inspira din seria de resurse create de Seeds for Change pentru a gestiona un grup, un proiect sau o campanie, într-un mod participativ și inclusiv.  

Schimbă lumea, însă nu uita de tine

Am putea continua cu exemple și căi de acțiune diferite, însă ne oprim pentru câteva momente de reflexie.

La prima vedere, ar putea părea copleșitor gradul de implicare necesar pentru a reclădi o relație de armonie între oameni și natură. E firesc acest lucru căci, oricare dintre noi care ne-am documentat sau ne-am implicat suficient de mult în această direcție, am resimțit într-o măsură sau alta greutatea responsabilității, cel puțin o dată.

Vei găsi oameni care au devenit cinici sau alarmiști sau, dimpotrivă, optimiști naivi, care cred că pot „salva planeta” prin măsuri discutabile (da, reciclarea este o soluție falsă). Adevărul este undeva la mijloc. Găsirea unui echilibru interior este cel puțin la fel de dificilă precum crearea unui echilibru între sistemele construite de societate și regăsite în natură.

Ar trebui să amintim că planeta nu are nevoie să fie salvată, ci noi avem nevoie de biodiversitate și buna funcționare a ecosistemelor pentru a putea trăi pe această planetă, într-un mediu prielnic pentru creșterea și dezvoltarea noastră.

Nouă ne este clar, evident și limpede (tautologie voită) că sunt necesare anumite schimbări sistemice, de valori, atitudini și comportamente pentru a trăi pe o planetă locuibilă, în armonie cu natura, oamenii și celelalte viețuitoare.

Căci acesta este dezideratul spre care tindem: o lume în care conviețuim toți și toate prin relații de colaborare, cu empatie și respect unii față de ceilalți, astfel încât să creștem armonios în comunități, ca oameni și orice altceva suntem.

Pentru a putea ajunge cât mai aproape de acest deziderat (utopiile sunt, prin definiție, irealizabile), primul și poate cel mai important nivel de transformare care ar trebui să ne preocupe se află în noi.  

Nu poți face bine altora dacă tu nu ești bine. Ce înseamnă acest „bine”? Doar tu știi.

Ceea ce putem să-ți spunem este doar că, dacă ești cu adevărat sincer/ă cu tine, vei porni pe un drum anevoios, dar care îți poate aduce împlinire și dărui sens vieții tale, ca apoi să dai ce ai tu mai bun, mai departe.  

Am lăsat la final ceea ce ar fi putut fi spus la început și, într-un anumit sens, ar fi fost suficient. Fii cea mai bună versiune a ta. Fii blând/ă cu tine atunci când nu-ți iese. Fii tot ce ai nevoie să fii, atâta doar să fii autentic/ă. Ce spui, îndrăznești?

Surse foto principală, foto 2, foto 3, foto 4  

Articolul face parte din proiectul „Iașul verde”, finanțat de Primăria Municipiului Iași. Conținutul acestui material intră în responsabilitatea asociației Mai bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului Iași.

Distribuie
Alex
Alex
Dec 1, 2020
Te-ar mai putea interesa

Alte articole

Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.
Pagină web actualizată în cadrul proiectului Iașul Sustenabil,
finanțat de Primăria Municipiului Iași.