Ultima zi de campanie, prima zi de tratative

Alex
Alex
Nov 28, 2017
Ultima zi de campanie, prima zi de tratative

În perioda mai – noiembrie 2017, membrii și voluntarii asociației Mai Bineau strâns peste 2700 de semnături în cadrul campaniei „Dă și tu o mână de ajutor comerțului echitabil”, care s-a desfășurat în România cu scopul de a introduce pe rafturile unora dintre cele mai mari lanțuri de supermarket prezente în țara noastră fructe tropicale certificate Fairtrade.

Puteți citi despre costurile ascunse ale comerțului cu banane și despre prețul derizoriu pe care noi îl plătim pentru a consuma un kilogram, fie că ne raportăm sau nu la alte fructe autohtone, pentru a afla măcar o parte din motivele care ne-au îndemnat să demarăm această campanie. În continuare însă, vom prezenta o parte din experiențele pe care le-am avut atunci când am interacționat cu oamenii cărora le-am cerut semnături pentru a ajuta muncitorii din Sudul Global.

Mulți dintre cei pe care i-am abordat au înțeles cu ușurință ceea ce ne-am propus să realizăm prin această campanie, însă au fost și persoane care fie au avut nevoie de clarificări suplimentare, fie au fost sceptici cu privire la impactul pe care semnătura lor poate contribui la rezultatul final pe care noi îl urmărim, fie au considerat că există alte teme mai importante asupra cărora ar trebui să ne adresăm.

Una dintre cele mai întâlnite situații de acest gen pot fi rezumate prin întrebarea „Dar pentru muncitorii noștri de ce nu faceți numic?”. Din fericire, răspunsul nostru a fost întotdeauna unul pozitiv datorită CUIB, întreprinderea noastră socială prin intermediul căreia sprijinim în mod direct producătorii locali, fie că e vorba de fructe, legume sau băuturi produse în România, cu capital românesc. Celor cu adevărat preocupați de acest subiect le-am povestit și despre alte inițiative sau activități din acest domenie pe care le-am realizat sau sprijinit în primii noștri ani de activitate, însă tuturor le-am încercat să le transmitem că aceasta este doar una din acțiunile prin care încercăm să punem în aplicare unul din principiile care ne ghidează activitatea în cadrul Mai Bine, anume „gândește global, acționează local”.

Oarecum surprinzător de mulți oameni au considerat că acest demers se adresează (inclusiv) problemei privind risipa alimentară. Deși este o temă pe care o abordăm atunci când promovăm un consum responabil, din păcate campania noastră nu abordează în mod direct această problemă, însă știm că această corelație nu este accidentală. Conform unei serii de documentare, până la 40% din banane sunt aruncate de producători pentru că nu se încadrează în standardele stabilite de supermarketuri.

Acest lucru a fost confirmat de colega noastră, Anca, care a vizitat plantații de banane în Ecuador, acolo unde muncitorii i-au confirmat că doar fructele care respectă anumite standarde impuse printr-un CTC – control tehnic de calitate – pot fi exportate. De notat este percepția muncitorilor, conform cărora motivul pentru care aceste standarde sunt impuse este inclusiv din cauza cerințele consumatorilor occidentali. Acesta este un aspect care ar trebui să ne ajute să conștientizăm că inclusiv noi, în calitate de consumatori, avem tendința de a cumpăra doar fructele care au cele mai puține sau, ideal, nici măcar o imperfecțiune, așadar un prim pas pentru a ameliora problema risipei alimentare poate începe cu coșul nostru de cumpărături.

Nu în ultimul rând, eficacitatea acestui demers a fost adesea adusă în discuție. Aici ne-am bucurat să spunem că nu suntem singuri, ci sunt și alte organizații din țări precum, Polonia, Republica Cehă, Slovacia si Ungaria, care au desfășurat o campanie cu solicitări similare, adresate tot celor mai mari supermarketuri din țările lor. Ba mai mult, în consorțiul Make Fruit Fair! suntem 19 organizații care ne-am unit forțele pentru a amplifica vocile muncitorilor din Sudul Global pentru a ne adresa și convinge toți actorii din lanțul de aprovizionare al fructelor tropicale să colaboreze pentru o dezvoltare sustenabilă veritabilă pentru cei care muncesc în acest sector, precum a fost în cadrul Forumului Mondial al Bananelor.

Pe 7 noiembrie 2017 am trimis o solicitare lanțurilor de supermarketuri Auchan, Carrefour, Kaufland și Lidl de a ne întâlni cu reprezentanții din România cu scopul de a introduce fructe tropicale certificate Fairtrade în magazinele proprii. Până în prezent, am primit răspuns doar de la Lidl România, cu reprezentantul căruia am comunicat în decursul zilei de 27 noiembrie pe această temă.

Acest lucru ne dă speranțe că un dialog poate fi deschis și, alături de sprijinul vostru, putem să determinăm supermarketurile să contribuie la respectarea drepturilor oamenilor și ale mediului. Suntem încrezători pentru că, chiar dacă această campanie prin intermediul căreia am strâns peste 2700 de semnături a ajuns la final, noi vom continua să încurajăm un comerț cu o față umană, să sprijinim muncitorii de pretutindeni să își revendice drepturile și să protejăm tototdată și mediul înconjurător.

Alex
Alex
Nov 28, 2017
Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.