Fresca Climatică este un board game despre schimbările climatice, bazat pe inteligența colectivă și creativitate, prezentă deja în 162 de țări și jucată de aproape 2 milioane de persoane.
De ce?
Participarea la o frescă climatică te ajută să înțelegi criza climatică într-un mod profund și colaborativ, să îți îmbunătățești competențele pentru a face față provocărilor și să te implici activ în găsirea de soluții pentru un viitor mai verde. Iată câteva motive principale pentru care ar merita să participi la o astfel de activitate:
Înțelegere profundă și claritate asupra schimbărilor climatice. Participarea îți oferă o perspectivă clară și structurată asupra:
Cauzelor schimbărilor climatice (ex. activități umane, emisii de gaze cu efect de seră)
Impacturilor asupra mediului, economiei și societății
Legăturilor complexe dintre diferite aspecte ale crizei climatice
Metodă colaborativă și creativă: Atelierul este bazat pe joc și implică lucrul în echipă pentru a construi o reprezentare vizuală a schimbărilor climatice. Aceasta stimulează:
Gândirea critică
Abordarea problemelor din perspective diverse
Creativitatea în găsirea de soluții
Sensibilizare și conștientizare: Participarea la o frescă climatică te ajută să conștientizezi impactul propriilor acțiuni și cum poți contribui la reducerea amprentei de carbon. De asemenea, vei înțelege mai bine urgența acțiunii climatice.
Formare de comunități și networking: Atelierul reunește oameni din diferite medii (personal, profesional, educațional). Astfel, este o ocazie bună să cunoști persoane cu aceleași preocupări, să schimbi idei și să colaborezi pentru un viitor mai sustenabil.
Inspiră schimbarea pozitivă: Fresca climatică îți poate oferi motivația și instrumentele necesare pentru a deveni un actor al schimbării:
Poți învăța cum să implementezi soluții sustenabile în viața ta.
Poți inspira și educa pe alții despre importanța unui trai mai sustenabil
Accesibilitate: Atelierele sunt gândite pentru toate nivelurile de cunoștințe, deci nu este nevoie să ai o pregătire anterioară în științe climatice.
Cum?
Timp de 3 ore, jocul reia raționamentul din spatele raportului Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).
Participanții vor fi împărțiți în echipe de câte 4-8 persoane, pentru a găsi relațiile cauză-efect dintre cele 42 de cărți. În mod colectiv, vor construi un colaj care să explice cauzele și consecințele schimbărilor climatice.
Folosind nu doar mințile lor raționale, ci și creativitatea, vor adăuga culoare, vor alege un titlu, vor desena și vor scrie mesaje în jurul cărților. La final participăm împreună la o discuție despre schimbările climatice și impactul acesteia asupra traiectoriilor noastre colective și individuale și acțiunile pe care le putem aborda la nivel individual.
Unde?
Atelierul se poate organiza pentru școli, companii, instituții sau publicul larg.
Cine?
Atelierul se adresează persoanelor cu vârsta de cel puțin 9 ani.
Există trei variante ale frescei: juniori (9-14 ani), simplificată (14-18 ani) sau adulți