Plimbări în timp profund - Povești ale Pământului

Plimbări în timp profund - Povești ale Pământului

Ce?

O experiență pentru triada corp, minte, suflet.

Pământul are o vârstă de 4,567 miliarde de ani. Un număr imens, care nu ne spune multe pentru că nu putem cuprinde mental o asemenea vârstă. Dar dacă i-am traduce anii în 4,567 kilometri? Povestea se bazează pe stadiul actual al cunoașterii științifice, dar ne invită să mergem dincolo de cunoaștere, să ne reconectăm în profunzime cu țesătura largă a vieții din care facem parte, să reflectăm la interdependența specifică lumii vii.

De ce?

Înțelegând (r)evoluția planetei Pământ putem înțelege mai bine fenomenul schimbărilor climatice. Putem conștientiza modul în care homo sapiens este o specie cu totul aparte (mai ales) prin faptul că, în antropocen, devine o forță comparabilă cu cele geologice.

Cum?

Te invităm la o plimbare în timp de la nașterea planetei până în prezent, în care fiecare metru sau fiecare doi pași vor reprezenta un milion de ani. Vom parcurge împreună călătoria (r)evoluționară a pământului de la o planetă ca oricare alta, neagră inițial, care s-a transformat într-o planetă albastră și mai apoi a devenit gri, transformându-se ulterior în planeta roșie și mai târziu în pământul bulgăre de zăpada cu cicluri de încălziri bruște, până la planeta verde cu viață terestră. Vom parcurge împreună cei 4,6 miliarde de ani ai planetei noastre pe o distanță de 4,6 kilometri, cu pauze pentru informații despre etape cheie ale acestei istorii: formarea Lunii, a oceanelor, a atmosferei, apariția vieții, de la primele bacterii la organismele complexe, fazele de evoluție, expansiunea și dispariția vieții, până în prezent. Practica se bazează pe ideea perenă de a spune povești în timp și spațiu - un lucru foarte util pentru oameni precum Maria Montessori, Joanna Macy și sora Miriam Therese MacGillis - care au inspirat și influențat experiența #DeepTimeWalk. Mai multe detalii cu privire la sursele de inspirație - https://www.deeptimewalk.org/.

Unde?

În Codrii Iașilor, în Grădina Botanică sau pe alte trasee ce pot fi adaptate ah-hoc.

Cine?

Traseul este destinat celor care se pot deplasa cu ușurință aproximativ 5 km pe mici diferențe de nivel. Se întâmplă să participe și copii și sunt bineveniți, doar că povestea nu e adaptată lor, ci conține informații recomandate tinerilor de cel puțin 14 ani.

Ghid îți va fi 𝐀𝐧𝐜𝐚 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐢𝐜𝐚̆, iubitoare de natură și exploratoare a armoniei cu aceasta, cu sinele și cu semenii, ecolog prin formare și ecologist prin vocație, artist botanic aspirant. Anca a parcurs pentru prima dată această plimbare în 2011, ghidată de co-inițiatorul acestei practici – Stephan Harding, în Totnes, Marea Britanie, la Schumacher College, instituție de învățare transformativă care oferă cursuri și programe experiențiale în domeniul ecologiei, al sustenabilității și al schimbării sociale.

Povestea planetei" a fost una dintre cele mai fascinante experiențe. Am avut norocul să explorez evenimentul organizat în Brașov  🖤. Țin minte că m-a șocat atât de mult finalul și cât de mult impact are antropocenul asupra a tot ceea ce știm și suntem astăzi, încât a fost unul dintre primele momente în care am luat în calcul să fiu activistă de mediu. Cred că a fost unul dintre momentele când am înțeles efectiv că noi suntem natura și cum afectează lumea schimbările sistemice conduse de către om.

- Laura Bonciu, Greenpeace România

Am parcurs deja de două ori povestea alături de Anca, prima oară acum câțiva ani la Fundata și luna trecută la Iași. Recunosc că de fiecare dată m-a pus pe gânduri: unele de recunoștință pentru miracolul vieții și șansa de a fi și eu parte din această poveste, altele de ecoanxietate și tristețe vizavi de impactul pe care noi oamenii îl generăm într-un spațiu în care suntem simpli trecători. 

- Andreea Songhül Mîcnea, CIVICA

Atât în timpul, cât și după această experiență, m-am simțit pe de o parte fascinată și copleșită de imensitatea universului și a lumii în care trăim, iar pe de altă parte, mai sigură și convinsă că vreau să contribui la un mediu mai bun, mai sănătos și sustenabil pentru generația mea și generații viitoare. 

- Claudia Timofte

Distribuie
Te-ar mai putea interesa

Alte proiecte

Generează schimbarea pe care o dorești

Intră în comunitatea donatorilor de mai bine

Fii parte din schimbarea pozitivă pe care încercăm să o producem în lume, zi de zi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru informativ pentru a fi la curent cu toate știrile și evenimentele organizate de Mai bine.
Prin abonare, ești de acord cu Politica  de confidențialitate și îți dai acordul pentru a primi noutăți de la Mai bine pe email.
Mulțumim! Cererea de abonare a fost primită!
A fost întâmpinată o eroare la trimiterea formularului. Te rugăm să mai încerci o dată.
© 2009 - 2024 Mai bine. Toate drepturile rezervate.
Pagină web actualizată în cadrul proiectului Iașul Sustenabil,
finanțat de Primăria Municipiului Iași.